„Támogassa
Reggeli gyors

Kunetz: Furcsa, hogy az ország egyik legnagyobb kórháza hivatkozik kapacitáshiányra

21/08/2023 14:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nehezen elképzelhető Kunetz Zsombor számára, hogy a Honvédkórház 95 ágyas osztályán – ahol nemcsak szülésekkel, terhespatológiával, hanem nőgyógyászati ellátásssal is foglalkoznak – ne lehetne optimalizálni az eloszlást.

2023. augusztus 21. Reggeli gyors - részlet 23.08.21. Kunetz Zsombor
07:10
00:00

„Kórházunk szülészeti osztályán minden feltétel rendelkezésre áll, és teljes személyzettel, összesen 70 ágyon tudjuk fogadni a hozzánk érkező szülő nőket. A tegnapi napon az a helyzet állt elő, hogy a megnövekedett szülésszám miatt – mely magyarázható a szélsőséges időjárási körülményekkel is – az összes szülészeti ágyunk foglalttá vált. Ennek okán és a biztonságos betegellátás érdekében, vasárnap 12 óráig szükségessé vált más intézmények szülészeti osztályára irányítani a pácienseket" – írta honlapján a Honvédkórház. Tűnhet rossz viccnek?

"Valóban elképzelhető, hogy a szélsőséges időjárás, több esetben indul meg a szülés." – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Kunetz Zsombor egészségügyi elemző. Hozzátette, jó lett volna tudni, hogy hány százalékkal nőtt a szülések száma az érintett időszakban, de ezt a kórház elmulasztotta közölni.

A Honvédkórház esetében nehezen elképzelhető számára, hogy a 95 ágyas osztályon, ahol nemcsak szülésekkel, terhespatológiával, hanem nőgyógyászati ellátásssal is foglalkoznak, ne lehetne optimalizálni az eloszlást.

Furcsának tartja, hogy az ország egyik legnagyobb intézménye hivatkozik kapapcitáshiányra. Azonban a szülésekkel kapcsolatban még mindig egyszerűbb az emberek dolga: "2023 év óta tudjuk, hogy problémamentesen szülni egy pajtában is lehet". Erre mégis rendkívül érzékeny a közvélemény, ellentétben azzal, ha egy megyei intézmény egy CT-gép meghibásodására hivatkozva mondja le a sztrókellátást, amely sokkal súlyosabb következményekkel járhat egy ellátás nélkül maradó beteg esetében.

CT és MR vizsgálatok államosításával kapcsolatban megjegyezte, teljességgel érthetetlennek tartja a döntést. Koncepció nélküli beavatkozásnak tartja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kunetz Zsomborral
2023.08.21., hétfő 7:40
Riporter: Szénási Sándor