„Zajlik
A lényeg

Lemondott Milák Kristóf edzője, Virth Balázs

5/08/2024 12:29

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Elválik Milák Kristóf és edzője, Virth Balázs útja. Erről a tréner beszélt a Nemzeti Sportnak adott interjújában, kiemelte Milák Kristóf idén februárban kapcsolódott vissza a munkába, de ezek a hónapok már nem hasonlítottak a 2022-es felkészülésükre. Egy pozitív gondolkodású szereplő is megszólalt: Milák erőnléti edzője, Zala György azt nyilatkozta "Kristóf egy szeretetre méltó, és szeretetre vágyó szupersportember, akihez hasonló kevés akad a sportvilág szűk elitjében. Milák megy tovább, de előbb pihennie kell."

Az edző elárulta, az utolsó hetek kifejezetten nehezek voltak, az egymás közti kommunikáció nem úgy működött már, mint az első másfél évben. Virth arról is beszélt, hogy pályafutása során már több világklasszissal is dolgozott együtt, így mostanra már tudja, észreveszi, mikor nincs rá szükség. 

Párizs 2024 - Úszás - Milák Kristóf aranyérmes 100 métere
 
Milák Kristóf,
2024. augusztus 3. Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás MTI/Kovács Tamás

Tudni kell a háttérben maradni. Az elmúlt néhány hétben ez így is történt – nyilatkozta a tréner, aki tokiói olimpiát követően, 2021 szeptemberében vette át a Selmeci Attilával szakító Milák felkészítését. Az edző elmondta, az első időszak sikereit követően –  amelyben többek között a 2022-es, budapesti világbajnoki cím és világcsúcs is benne volt – a múlt év nehézségei közben eltávolodtak egymástól, az egymást segítő, közvetlen kapcsolatukból edző-versenyző kapcsolat lett.

A klasszikus értelemben vett munkakapcsolat, amelyben egyikünk sem érezte jól magát – magyarázta hozzá Virth, aki a lehetséges okokról is beszélt. "Az első másfél év sikerei a jól elvégzett munka mellett egyértelműen annak voltak köszönhetők, hogy Kristóf jól érezte magát az uszodában és azon kívül is. Egyszer megkérdeztem tőle, tudja-e, mi a legkedvesebb közös emlékem vele? Annyit segítettem azért, hogy nem a világrekord. Rávágta, hogy tudom, és megnevezte az egyik tenerifei edzőtáborunkat – ott azt láttam rajta, hogy újra élvezi az úszást."

Milákot zseninek, korszakos úszónak tartja, de a legfontosabb az lenne, hogy visszatérjen nála az úszás szeretete.„Ez kell ahhoz, hogy a pályafutása folytatódjon. Ám úgy érzem, ehhez új impulzusokra és új edzőre van szüksége.”

Zala György: "Milák megy tovább, de előbb pihennie kell”

Milák erőnléti edzője, Zala György vasárnap az SzPress Hírszolgálatnak azt mondta, "Milák megy tovább, de előbb pihennie kell.”

"Mindenekelőtt leszögezném, hogy Kristóf újabb világraszóló sikere egy igazi csapatmunka gyümölcse, amiben jómagam csak az egyike voltam azoknak, akik segítőtársként álltak mellette – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak korábbi, kétszeres olimpiai bronzérmes kenus, Zala György, aki erőnléti edzőként segítette a Párizsban 100 pillangón olimpiai bajnok Milák Kristóf felkészülését – Nagyon lényegesnek tartom azt kihangsúlyozni, hogy Kristóf egy szeretetre méltó, és szeretetre vágyó szupersportember, akihez hasonló kevés akad a sportvilág szűk elitjében. Mindenkinek tudnia kell, hogy az erőnléti felkészítésének menetét úgy építettem fel, ahogy azt Virth Balázs, az edzője kérte tőlem, ahhoz tartottam magamat, ha valamin is változtatni kellett, arról közösen döntöttünk.”

Zala György elmondta, Schmidt Ádám, a sportért felelős államtitkár is a Milákot segítő csapat tagja volt. Olimpikon társként Zala György véleménye szerint Milák sikerének meghatározó tényezője döntőjének hibátlan felépítése volt, egy olyan taktika, amelyet csak rendkívüli tudású úszók tudnak megvalósítani.

"Okos is volt, meg bátor és erős is, olyan, amilyennek látni szerettük volna. Mi sem természetesebb annál, hogy Kristóf megy tovább, de előbb pihennie kell, élveznie az olimpiai győzelmének boldogságát."