„Ki
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 37. epizód

2/06/2024 11:29

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában az átalakuló liberalizmus napjainkbéli állapotáról is beszéltünk, de előtte még az eszme 20. század eleji, oroszországi változatát összegeztük, továbbra is a Doktor Zsivágó című alkotás segítségével.

2024. június 01. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. június 01., szombat 13:30)
26:49
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Boris Pasternak regényét néhány hete már felcsaptuk, hogy az azt megelőzően összefoglalt korabeli oroszországi politikai és társadalmi berendezkedések és jelentős változások érthetőbbek legyenek. Majd az abból adaptált mozit vettük elő, hogy arról is beszélgessünk, vajon a hidegháború idején egy elsősorban amerikai produkció mennyire tud objektíven beszélni Oroszország történelméről. Paár Ádám történész-politológus szerint minimálisnak mondható az elfogultság, habár nagy változtatásokra nem is lett volna szükség, hiszen a szerző sok mindenben kritizálta a hazájában központilag kialakított világnézetet.

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a 37. részben tovább elemezte a művet, rámutatva arra, hogy mely történelmi események kapnak hangsúlyt abban. Továbbá a sorozatunk alapját képező témához, a liberalizmus fejlődéséhez kapcsolódóan beszélt a lenini időszakról, amelyben egy szabadosabb erkölcs kapott zöld utat, és amivel éltek is elég sokan. Erre utal a filmben Lara és Zsivágó szerelme például.

Így az ő hibájuk, hangsúlyozta a történész, nem maga a viszony, hanem annak a hogyanja. Mert a rendszerrel nem a kapcsolatuk ténye megy szembe, hanem az, hogy kivonultak a világból, messze a polgárháborútól.  

A beszélgetésben Paár Ádám a 19., a 20. és a 21. század eleji Oroszország történelmének hasonlóságára mutat rá, a harcok, illetve az arra adott válaszok szempontjából.

Ezen a héten végig is vettük az alkotást és a film elismeréseit. Majd a témát, pontosabban a sorozatunkat összefűző tematikát, a liberalizmus alakulását vizsgáltuk a műsor végén. Általánosságban, viszont napjainkig megnéztük, hogyan változott az eszme, miként torpant meg a fejlődése a 20. század első felében, majd hogyan ébresztették újra egy az eredetitől már nagymértékben eltérő változatát a rendszerváltás idején.

A következő adásban Paár Ádám történész-politológussal egy újabb film segítségével Indiába utazunk, hogy megismerkedjük az ottani liberalizmus 20. század eleji változatával, de előtte még tovább vizsgáljuk az eszme jelenkori állapotát itthon és nemzetközi viszonylatban is.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. május 25., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes