„Ki
Reggeli gyors

Ligeti: A kínai és az orosz állami gépezet hazai térnyerésében vannak szuverenitási kérdések

23/11/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ha bárkinek szuverenitásvédelmi aggályai vannak, meg lehet nézni, hogy Magyarországon miért nyomulhat olyan sikeresen és akadálytalanul a kínai és az orosz állami gépezet, és a tőke, ott ugyanis vannak szuverenitási kérdések – véli Ligeti Milós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

2023. november 23. Reggeli gyors - részlet 23.11.23. Ligeti Miklós
19:04
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta a parlamentnek a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény javaslatát, valamint egy másik javaslattal létrehoznának egy Szuverenitásvédelmi Hivatalt is.

"Konkrétumokról egyelőre nem tudunk, és erős az egésznek a gumicsont összetevője" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Hozzátette, "régi jó megoldásként senkivel nem egyeztettek" erről.

A javaslatokat riasztó voltuktól eltekintve érdekesnek tartja Ligeti, hiszen "ha bárkinek szuverenitásvédelmi aggályai vannak, meg lehet nézni, hogy Magyarországon miért nyomulhat olyan sikeresen és akadálytalanul, letérdeltetett pózban fogadva a kínai és az orosz állami gépezet, és a tőke, ott ugyanis vannak szuverenitási kérdések, nálunk, akikkel szemben ezt használni akarják, vélhetően nincsenek".

Tény azonban, hogy nagyon rosszindulatú és kellemetlen hatású szabályozás, ha ezt valóban használni fogják. Konkrétumok hiányában Ligeti arra kénytelen következtetni, hogy a kormány parlamenti frakciója által létrehozott szervezet korlátlanul vegzálhat bárkit, aki, vagy amely szervezet a kormánynak nem tetszik.

Még a rendőrség, az adóhatóság, és az ügyészség sem bír hasonló jogkörrel, hiszen rájuk is vonatkoznak bizonyos tilalmak, például az ügyvédi titoktartás. A tilalmak, jogi garanciák azonban a szuverenitásvédelmi hivatalra nem vonatkoznak.

Összességében Ligeti úgy ítéli meg, bár lehet ennek kellemetlen következménye, legvalószínűbb, hogy nemzetbiztonsági bizottság előtt hallgatják meg a vizsgált szervezet vezetőjét.

Más a helyzet a politikai pártokkal, amelyek külföldről kapnak támogatást. Itt vélhetően komolyabb következményekre kell számítani. "A kormány nem szereti azokat a pénzfolyosókat, amelyeket nem tud kontrollálni" – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2023.11.23., csütörtök 6:45
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János