„Klubrádió
Reggeli gyors

Lovász László: Nehéz, bár nem lehetetlen a matematikát érdekessé tenni

19/03/2021 16:09

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Reggeli gyors vendége Lovász László, matematikus, akadémikus volt, aki 2021-ben megkapta az Abel-díjat. A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke azokra a kérdésekre is válaszolt, hogy kik kapják az Abel-díjat és mit jelent a diszkrét matematika.

2021. március 19. Reggeli gyors - részlet 21.03.19. Lovász László
08:43
00:00
Szerdán dél után pár perccel a Norvég Tudományos Akadémia online élő közvetítésében bejelentette az idei Abel-díjasok nevét. 2021-ben ketten részesültek az elismerésben, egyikük Lovász László, az MTA volt elnöke, a budapesti Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára – írta a Telex – a másik díjazott Avi Wigderson izraeli matematikus, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete munkatársa volt.

Nobel-díjat különböző tudományos területeken kiemelkedő eredményeket elérő tudósoknak ítélnek, azonban – hívta fel a figyelmet Lovász a Reggeli gyorsban – a matematika nincs e tudományágak között.

Épp ezért a Nobel-díjhoz hasonló rangú elismerésként hívták életre az Abel-díjat, ami szintén skandináv kezdeményezés. A norvég kormány az Oslói Egyetem matematika tanszékének javaslatára hozta létre a díjat Niels Henrik Abel norvég matematikus születésének 200. évfordulójára.

Eötvös Loránd-emléknap a Magyar Tudományos Akadémián
 
Lovász LászlóFotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Lovász László  beszélt arról is, hogy munkája hogyan járult hozzá az internetes kódolás fejlődéséhez, valamint arról, hogy mit jelent a https protokoll, és hogy nehéz, bár nem lehetetlen a matematikát érdekessé tenni.

„Kétségtelen, hogy a matematika fárasztó tudomány. A gondolkodás tudománya. Fáradt elmével nem lehet” – jegyezte meg.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/Interjú Lovász Lászlóval
2021.03.19., péntek 07:45
Riporter: Pálinkás-Szüts Róbert