„Klubrádió
Reggeli gyors

Lukasenka bosszúja már nem a hatalom megszerzéséért zajlik

4/08/2021 10:38

| Szerző: Klubrádió

Lukasenka már megszilárdította a hatalmát, hiába volt az elmúlt egy évben Fehéroroszországban tüntetéshullám, végül inkább menekülést választották az emberek. De a belarusz elnök nemzetközi offenzívát indított.

Bendarzsevszkíj Anton, a posztszovjet térség szakértője Fehéroroszország elmúlt egy évét elemezte a Reggeli gyorsban. Mint mondta, a tavaly elcsalt választások óta három szakaszra lehet bontani az eseményeket.

2021. augusztus 04. Reggeli gyors - részlet 21.08.04. Bendarzsevszkíj Anton
10:29
00:00

Egy éve választások voltak Fehéroroszországban, amit Aljakszandr Rihoravics Lukasenka, a fehérorosz diktátor elcsalt. Ezután egy tüntetéshullám söpört végig az országon. "Hónapokig tartott az eufória, az emberek kimentek az utcára, minden hétvégén százezres tüntetések zajlottak, és úgy tűnt, hogy a hatóságok ezzel nem tudnak mit kezdeni. Lukasenka hatalma megingott" - mondta az első szakaszról a szakértő.

Aztán a rendfenntartó erőkkel fokozatosan sikerült a helyzetet stabilizálnia, a tüntetések novembertől elapadtak. Ennek oka csak részben a hideg beállta volt az oka, mivel egyre kevesebben vállalták, hogy kimennek az utcára, másrészt a tüntetéseknek nem lett eredménye, ami elvette az emberek kedvét. Az emberek kedvét harmadsorban megfélemlítéssel is elvették az akciózástól.

A harmadik szakasz tavasszal következett be, amikor Lukasenkának sikerült stabilizálnia a hatalmát, és retorzió, bosszúállás indult az ellenzéki vezetőktől kezdve, gyakorlatilag mindenki ellen, aki a rendszerrel nem volt lojális. Bendarzsevszkíj Anton szerint ezt látjuk most az olimpián is, ahol Kriscina Cimanuskaját fenyegette meg a belarusz olimpiai stáb, aki kritizálta őket, ezért a japán rendőrségnek kellett fehérorosz "sportvezetők" karmaiból kimenekíteniük. Tehát a sportolókat is elérte a bosszú azon aktivistákig, akik külföldön segítik az elmenekülő belaruszokat.

Lukasenka velük zsarolja Európát, hogy jobb pozíciót harcoljon ki magának

"Ez a bosszú már nem a hatalom megszerzését szolgálja, mert az már az övé, hanem tisztán a megfélemlítést szolgálja. Aki tud, már elköltözött, hogy biztonságban tudja a családját" - mondta a szakértő.

Ősszel egy erős politikai migráció indult meg azok részéről, akik részt vettek a tüntetéseken, és akár ezer fő is elhagyhatta az országot. Decemberben pedig a magánvállaltok kezdték kimenekíteni a tőkét, miután azok a vendéglátóhelyek, az IT-szektorban dolgozó cégek ellenőrzéseket kaptak, amelyek véleményt nyilvánítottak a politikai eseményekről. "Sokakra rászálltak", a szomszédos országok pedig megköszönték ezeket a cégeket, Lengyelország és Litvánia kedvező feltételeket nyújtottak számukra. Most pedig olyanok is menekülnek, akiknek messzi kapcsolata volt az aktivistákkal, csak nem lojálisak az állammal, mint egyes művészek, sportolók.

Tokió 2020 - Kriszcina Cimanouszkaja
 
Kriscina Cimanuskaja
 
Narita, 2021. augusztus 4. Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futó (b) érkezik a Tokió melletti Narita Nemzetközi Repülőtérre 2021. augusztus 4-én. Cimanouszkaja, aki a tokiói lengyel nagykövetségen humanitárius vízum kiadását kérte Lengyelországtól, megkapta a vízumot és Varsóba utazik. MTI/EPA/Jiji Press
 

 

Lukasenka ellen nemzetközi bojkottot hirdettek, szankciókat hoztak az ország ellen, amik egyes esetekben még nem léptek életbe, de amik fájhatnak Belarusznak, és Lukasenka már készülhet erre. 

Lukasenka részéről is zajlik a nemzetközi akciózás. Ilyen volt a Ryanair-gép eltérítésénél, és gyanús körülmények között meghalt egy aktivista is Ukrajnában. Ugyanúgy felakasztva találták, mint az elmúlt pár évben Fehéroroszországban más aktivistákat is. Ezek öngyilkosságnak álcázott politikai akciók. Lukasenka akciózásához tartozik az is, hogy afgán, iraki bevándorlókat küld a litván határhoz, ahol 39-szeresére növekedett onnan érkező migránsok száma. "Minden jel arra mutat, hogy ezt szándékosan csinálja Lukasenka, amivel az a célja, hogy a migráció leállításáért cserébe elérje, hogy ne szankcionálják az országot, ne avatkozzanak bele Fehéroroszország belügyeibe.