„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar fake news a koronavírusról

10/02/2020 07:14

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Több tucatnyi hamis portált futtattak arról, hogy többen megfertőződtek és meg is haltak. A szenzáció számba menő címekkel kattintásokra vadásztak és pénzt akartak keresni.

2020. február 10. Reggeli gyors - részlet 20.02.10. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:08
00:00

A francia AFP hírügynökség tudósítása alapján a The Jakarta Post is beszámolt arról a magyar rendőrségi közleményről, miszerint a magyar hatóságok „fake news” honlapokat, álhírgyáros weboldalakat kapcsoltak le, „számoltattak el”, amelyekben azt terjesztették, hogy már állítólag Magyarországon is van halálos áldozata a koronavírusnak. A rendőrség szombati közleménye szerint egy férfi és egy nő több tucatnyi hamis portált futtatott azok facebook megjelenésével egyidőben arról, hogy többen megfertőződtek és meg is haltak. A hír nem igaz – természetesen – a portálokkal és a szenzáció számba menő címekkel kattintásokra vadásztak és extra bevételre akartak így szert tenni. t futtatott azok facebook megjelenésével egyidőben arról, hogy többen megfertőződtek és meg is haltak. A hír nem igaz – természetesen – a portálokkal és a szenzáció számba menő címekkel kattintásokra vadásztak és extra bevételre akartak így szert tenni. A rendőrség honlapján be is mutatták az egyik ilyen cikket, amelyben az áll, hogy egy 37 éves asszony összeesett és meg is halt, feltehetően a koronavírus miatt. A hír kapcsán a rendőrség honlapjáról tájékozódtunk, eszerint: A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályának munkatársai a hálózat felszámolására 2020. február 7-én összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt foglaltak le. A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek.

Az AsiaNetNews, az Ázsia Hírszolgálathoz tartozó Republic World illetve a The Malaysian Insight is beszámol a hírről, szintén a magyar rendőri akcióra fókuszálva.

Szijjártó a jobbon

A szélsőjobboldal hír- és véleménycsatornaként ismert OANN-nak, a One America News Networknek adott interjút Szijjártó Péter arról, hogy Magyarország támogatja a Trump-féle közel-keleti béketervet. Azért, mert kiegyensúlyozott és tisztességes terv, s ez a fajta megközelítés általában nem jellemző a nemzetközi szervezetekre. Elmondta, hogy nem ért egyet hazánk azzal az európai uniós állásfoglalással, amelyik bírálta az amerikai elnök tervét. És reméli, hogy a magyar véleményhez egyre több tagország csatlakozni fog. Megtudtuk azt is, hogy hazánk is kiállított most a még 2017-ben megnyílt washingtoni Biblia Múzeumában. S a kiállítás a külügyminiszter elmondása szerint részben arról szól, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 50 millió dollárt költött el hazánk az üldözött keresztények megvédése érdekében, azért hogy ne kelljen elmenekülniük hazájukból. Elmondta Szijjártó, hogy iskolát építettek, kórházakat szereltek fel – többek között.

Sorosozás

A Trump-párti Breibart News most ismertette a jópár napja, a Tompánál áttört illegális bevándorlók történetét, áthallásos görög példákat illetve Orbán Viktor sorosozását idézve a Kossuth Rádióból, miszerint feltehetően ezúttal sem történt más, minthogy a szerintük migránspárti civil szervezetek vezették félre a Szerbiából érkezett menekülteket, miszerint megnyitották a magyar határt. A cikk egyébként idézi a szerb külügyminisztert is, aki szerint a menekülteknek meg kellene köszönniük, hogy befogadják őket és még gondoskodnak is róluk.

Újnácik masíroznak

Az orosz Búkvi, az arab Al Jazeera és az izrael Haretz is beszámol a szombati Becsület Napja menetről illetve az ellentüntetésről. Az Al Jazeera úgy kezdi a cikket, miközben világszerte a II. világháborús megemlékezések zajlanak, addig 600 újnáci masírozik Budapesten. A Légió Hungária vezetőjét is megkérdezték, aki elmondta, hogy szervezetük teljesen törvényes keretek között működik. A Haretz a DPA tudósítására hagyatkozva csak szűkszavúan a tényekre hivatkozik, illetve megjegyzi, hogy minden évben sor kerül erre a neonáci megmozdulásra, noha betiltásukkal mindig próbálkoznak.

Kárpátalja, mint sikertörténet?

A Szabad Európa Rádió az orosz Interfax és az AFP tudósítása alapján adta közzé cikkét a magyar külügyminiszter és az ukrán kormányfőhelyettes, Dmytro Kuleba pénteki sajtótájékoztatójáról, amelyen Szijjártó elmondta, hogy Magyarország érdekelt a jószomszédi viszony újraépítésében, de ennek függvénye a magyar nyelv tanítását korlátozó oktatási törvény. A cikk kiemeli, hogy az Európa Tanács alkotmányjogászai is kifogásolták a még Petro Porosenko ukrán elnök idején elfogadott jogszabályt. Kijev továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a törvény célja nem más, mint az Ukrajnában élők a hivatalos állami nyelvhasználatának a biztosítása, s nem célja a diszkrimináció. Szijjártó felvetett javaslatára Kuleba azt mondta, szeretné, ha Kárpátalja sikertörténet lenne a magyar és ukrán együttműködésnek köszönhetően.

A nemzetközi lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.02.10. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit