„Támogassa
Esti gyors

Magyar fiatalok: a korrupció a legnagyobb gond

12/12/2019 06:22

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon a korrupció a legnagyobb probléma a fiatalok szerint, ezt követi az egészségügy és oktatás helyzete. Az Amnesty International felméréséről beszélgettünk.

2019. december 11. Esti gyors / részlet, Demeter Áron (19.12.11.)
06:40
00:00

Huszonkét országban, köztük Magyarországonn kérdezték a fiatalokat az Amnesty International megbízásából arról, milyennek képzelik a jövőt és milyen problémákat látnak benne. Demeter Áront, a civil szervezet jogi szakértőjét kérdeztük.

Közölte: a 18-25 éves korosztályt, a Z-generáció tagjait kérdezték. Globális szinten három problémakör emelkedik ki: elsőként a klímaváltozás, ez 41 százalék szerint a legnagyobb baj, a második a környezetszennyezés, a harmadik pedig a terrorizmus. A bolygó pusztulásától jobban tartanak, mint a munkahely elvesztésétől vagy korrupciótól. Globálisan a fiatalok 73 százaléka hisz abban, hogy emberi jogok nélkül nem képzelhető el a jövő, 63 százalékuk azt mondja, hogy a polgárok jólétét a gazdasági növekedés elé kell helyezni, 60 pedig azt mondta, hogy az emberi jogokat akkor is meg kell védeni, ha az negatív hatással van a gazdaságra.

A magyar fiatalok problémaérzékelése más, a korrupció végzett toronymagasan az élen, 45 százalék szerint ez a legnagyobb probléma, a második az egészségügy, harmadik a jövedelmi egyenlőtlenségek, negyedik az oktatás és csak ezt követi a környezetszennyezés.

Jogsértőnek tartják a pénzügyi szektort, ez összefügg a jövedelmi egyenlőtlenségekkel, a hozzáférés nehézségeivel, ahogy az egészségügy és az oktatás esetében is. A ruházati iparban azt kifogásolják, hogy a multicégek Délkelet-Ázsiában szinte rabszolgaként dolgoztatnak munkásokat, sokszor gyerekeket. A magyar fiatalok túlnyomó többsége azt gondolja, hogy a kormánynak feladata tenni a légszennyezés, a globális felmelegedés ellen. Valóban, a klasszikus emberi jogi, szociális területen kevésbé jött elő az állam felelőssége.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: diákok által szervezett tüntetés, MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2019.12.11. 18:40
Műsorvezető: Szénási Sándor