„Zajlik
Esti gyors

Magyar György Donáth Annáék ügyéről: A jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség csak szabálysértés

2/08/2024 23:00

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Gyanúsítottként idézte be Donáth Annát és Szél Bernadettet az ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával. Magyar György ügyvéd elmondta, ehhez a büntetőjogi tényálláshoz erőszak és fenyegetés kell, ha ezek nem történtek meg, akkor az legrosszabb esetben szabálysértés lehet. Jelezte, polgári engedetlenségnél az illető jogot sért, de tudatosan, mégpedig azért, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy ami történik, az társadalmi szempontból kirívó. A képviselőnők tiltakozása az Iványi Gáborék elleni eljárással szemben figyelemfelhívás volt, ezért nevezzük engedetlenségnek.

2024. augusztus 02. Esti gyors / részlet, Magyar György (24.08.02.)
07:04
00:00

Gyanúsítottként idézte be Donáth Annát és Szél Bernadettet az ügyészség, méghozzá csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával, erről a momentumos politikus számolt be a Facebookon. Egy 2022-es esetről van szó, amikor, ahogy Donáth Anna írja, „a testünkkel védtük Iványi Gábor lelkészt (...), és videófelvételek bizonyítják, hogy erőszakot nem alkalmaztam”.

Mi az a csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak? – kérdeztük Magyar György ügyvédet az Esti gyorsban. Elmondta, valóban van ilyen büntetőjogi kategória, de hogy ezt lehet-e alkalmazni az említettekkel szemben, az más kérdés. Csak a jogi feltételrendszert vizsgálva: ha valaki erőszakkal, fenyegetéssel akadályozza – ez a kulcsszó – a hivatalos személyt a munkája végzésében, az megfelelhet ennek, és ha több mint hárman vesznek részt ebben, akkor az már csoportosnak számít.

Korrigálta a híreket annyiban, hogy nem 2-től 8 évet kérnek a két érintett politikusnőre, hanem ennyi lehet a büntetési tétel. Ilyet nem kérhetnek, gyanúsítási szakaszban van még az ügy, szeptemberben lesz az első meghallgatás, ahol még vallomást sem kötelesek tenni, nemhogy vádirat keletkezzen – húzta alá.

 
 Lökdösődés, kisebb dulakodás alakult ki a NAV nyomozói és Iványi Gábor, valamint támogatói között, miután az adóhatóság emberei bűnügyi vizsgálatra hivatkozva nem akarták felengedni a lelkészt az általa vezetett Oltalom Karitatív Egyesület VIII. kerületi, Dankó utcai központjának irodáiba. 2022. február 21., hétfő.
 

„Itt én jogászkodnék”, mondta Magyar György, hozzátéve: ha ő védené az érintetteket, azt kérdezné, hogy kedves hatóság, hol van itt az erőszak és hol a fenyegetés, hiszen ez a törvényi tényállás ezeket megköveteli. Arra a kérdésre, hogy ha nem volt fenyegetés és az erőszak, de akadályozás igen, mi következhet, Magyar György azt mondta: legrosszabb esetben szabálysértés lehet. Ezt a kérdést videófelvételek döntik majd el.

„Nem hiszem el, hogy a képviselő asszony fizikailag bántalmazta volna az ott megjelenő hatóságiakat”, de majd meglátjuk a videót, és azt sem, hogy fenyegette volna őket, mert ehhez az kellene, hogy félelmet keltsen a „marcona NAV-os legényekben” – fogalmazott Magyar György. Aki hangsúlyozta, hogy a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség – mert ez szerinte inkább az lehet – csak szabálysértés.

Az ügyvéd felhozta a polgári engedetlenség fogalmát, amelyről kormányzati szereplők (a volt igazságügyi miniszter és a belügyminiszter) azt mondták, hogy olyan nincs. „Hát hogyne lenne”, aki a. Tehát az illető tudja, hogy amit tesz, az nem jogszerű, de mégis megteszi, mert nagyobb jelentősége van annak, hogy felhívja a figyelmet valamire. Magyar György úgy véli, a képviselők megjelenése és ottani tiltakozása figyelemfelhívás volt, ezért nevezzük engedetlenségnek.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva. A hanghibáért elnézést kérünk!

Esti gyors
2024. augusztus 2., péntek 18:30
Műsorvezető: Selmeci János