„Zajlik
A lényeg

Donáth Anna és Gurmai Zita mentelmi jogának felfüggesztését kérte Polt Péter

19/12/2023 16:31

| Szerző: Klubrádió

Az ügyészség szerint erőszakkal akadályozták az Iványi Gábor-féle Oltalomnál megjelenő NAV-osokkal tavaly februárban.

Polt Péter legfőbb ügyész csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A Legfőbb Ügyészség közleményében azt írta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én egy Budapest VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. Ez az Iványi Gábor lelkész vezette Oltalom Karitatív Egyesület irodája volt, ahová aznap délutánra szolidaritási akciót hirdetett a Párbeszéd. Iványi Gáborékkal szimpatizáló civilek és ellenzéki képviselők érkeztek a helyszínre, ahol lökdösődésig és kiabálásig fajuló vita alakult ki a NAV-osokkal. Iványi Gábor akkor rádiónknak azt mondta: a NAV harminc emberrel megszállta az Oltalom központját.

 
Lökdösődés, kisebb dulakodás alakult ki a NAV nyomozói és Iványi Gábor, valamint támogatói között, miután az adóhatóság emberei bűnügyi vizsgálatra hivatkozva nem akarták felengedni a lelkészt az általa vezetett Oltalom Karitatív Egyesület VIII. kerületi, Dankó utcai központjának irodáiba. 2022. február 21., hétfő.
 

A közleményben jelezték: az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták az érintett szervezet vezetőjét, hogy a büntetőeljárási törvény szerint az eljárási cselekményen a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen.

Azt írták: a szervezet vezetője (Iványi Gábor) az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelentekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére. Ezt elősegítendő – a szervezet vezetőjének felhívására – a jelenlévők, köztük Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő a helyszínt biztosító pénzügyőröket "jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták". Az érintettek az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba, amikor a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek – közölte az ügyészség.

A közleményt azzal zárták, hogy "a büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség".