„Zajlik
Megbeszéljük...

Magyar Péter: A kórházi büfében vettünk zsebkendőt egy síró orvosnak

14/08/2024 21:12

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Az emberek elvileg tudják, milyen borzalmas állapotban van az egészségügy, de a Tisza Párt elnöke szerint annak, ha töményen, képekkel, videókkal mutatják ezt meg, lehet hatása. Az orvosok külön engedély nélkül nem nyilatkozhatnak, de több esetben sírva fogadták a politikus stábját – számolt be Magyar a Megbeszéljükben. 

2024. augusztus 14. Megbeszéljük - részlet l Magyar Péter 2024.08.14.
18:03
00:00
Magyar Péter néhány napja jelentette be, meglátogatja a kórházakat, hogy megmutassa, milyen körülmények vannak, például milyen a hőmérséklet. Illetve az emberektől is azt kérte, hogy küldjenek beszámolókat, képeket, videókat az egészségügyi intézményekből, ezekből jóval ezer fölött érkezett már – számolt be a politikus a Megbeszéljükben.

Magyar a János kórházban kedden – ugyanaznap, amikor a Népegészségügyi Központ arról számolt be, hogy az Uzsoki Kórházban tartott hatósági ellenőrzésen 24 celsius fokot mértek a műtőkben – délután 5 után is talált csapatával 34-35 fokos helyiségeket. Szerdán már néhány médium stábja is elkísérte a Péterfy Sándor Utcai Kórházba, a politikust ugyan beengedték, de videós kollégája és a forgatócsoportok előtt lánccal zárták le az ajtót.

Szent János Kórház
 
Szent János Kórház l Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 
 

A július eleji hőhullám alatt sorra jöttek a hírek arról, hogy épp melyik kórházban romlottak el a klímaberendezések és arról is, hogy ennek következtében beavatkozások, műtétek maradtak el.

A kormány három-négy hete azt kommunikálta, megoldja a helyzetet, de olyan jelzések érkeztek az egészségügyből a Tisza Párthoz, hogy ez nem történt meg – mondta Magyar az adásban, hozzátéve, hogy természetesen nem lehet a problémákat ilyen gyorsan megoldani, főleg mivel a helyiségek jelentős részében nem elromlott, hanem nincs klímaberendezés. Ettől függetlenül szerinte ilyenkor a miniszterelnöknek az lenne a dolga, hogy megszakítja az adriai nyaralását, lemondatja az ezért a területért is felelős belügyminisztert, az egészségügyi államtitkárt és azonnal plusz forrásokat rendel az ágazathoz. Ehhez képest annyi történt, hogy Takács Péter államtitkárt elküldték egy Patyomkin bejárásra a tényleg egészen európai színvonalú onkológiai intézetbe, ahova meghívták az egész sajtót. Ott persze 19-20 fokos hőmérsékletet mértek – emlegette fel Magyar. 

Noha a Tisza Párt politikusa most hőmérővel a kezében látogatta meg az intézményeket. Bár a forróság amellett, hogy kellemetlen, veszélyes is a betegekre, Magyar úgy véli, hogy a 35 fokos helyiségek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Vannak ennél nagyobb, strukturális problémák az egészségügyben, ott van a kórházi fertőzések számának növekedése, az iszonyatosan hosszú várólisták, a majdnem 1000 betöltetlen háziorvosi praxis – sorolta Magyar.

Koronavírus - Szent János Kórház
 
 Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én.
 
l Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 
 

Az eddigi két kórházban a pártelnök és stábja azt tapasztalták, hogy bár az orvosok nem nyilatkozhatnak külön engedély nélkül, amit be is tartottak, többen sírva fogadták őket – szó szerint, előfordult, hogy a büfében vásároltak zsebkendőt –, könyörögtek, hogy csináljanak valamit. Az egészségügyi dolgozók heroikus küzdelme miatt nem omlott még össze a rendszer – mondta Magyar.

A Tisza vezetője abban bízik, hogy a kórházlátogatási akcióval illetve azzal, hogy beérkeznek hozzájuk a képes, videós beszámolók az eddigieknél jóval töményebben tudják bemutatni a nyilvánosságnak, milyen áldatlan állapotok vannak az egészségügyben. Az emberek persze tudják, hogy rossz a helyzet, de talán ha így egyben látják, az számít valamit. A nyilvánosság az egyetlen fegyver a hatalommal szemben Magyar szerint, aki emlékeztetett, hogy mikor a Bethesda Gyermekkórházban romlott el a klíma és gyűjtést szerveztek, a fenntartó egy órán belül elutalta a 10 millió forintot, ami a javításhoz kellett.

Magyar az interjúban mesélt arról is, hogyan vezették őket körbe a János kórház legromosabb és legjobb állapotú részein, ahogy arról is, hogy a Péterfy felújított mosdóiban nem látták nyomát szappannak vagy egyéb fertőtlenítőnek. A teljes beszélgetést visszahallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Címlapi kép: Magyar digitális hőmérővel a kezében augusztus 14-én a budapesti Péterffy Sándor Utcai Kórházban l Forrás: Facebook

Megbeszéljük.../interjú Magyar Péterrel
2024. augusztus 14., szerda 16:47
Riporter: Bolgár György