„Zajlik
Reggeli gyors/Reggeli személy

Magyar Péter az ellenzék 14 éves kudarcának terméke - Pikó

3/10/2024 12:43

| Szerző: Klubrádió

Közbiztonsági szempontból Budapest a végét járja. Erről beszélt egyebek mellett Pikó András Józsefváros másodszor is megválasztott polgármestere a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Magyar Péter is téma volt, szerinte nem véletlen, hogy nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe.

2024. október 03. Reggeli gyors/Reggeli személy (2024. október 03., csütörtök 09:00): Pikó András
46:39
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter
Józsefvárosban és az egész belvárosban szabadon megy a drogterjesztés – állapította meg Pikó András.  Meg van győződve, hogy dolgoznak a rendőrök, de mégis úgy látja, hogy egyre több a kannás bornál is olcsóbb kábítószer kerül ki a piacra, aminek katasztrofális következményei lehetnek.

Pikó András olyan állampolgárokról számolt be, akik paprika spray-vel felfegyverkezve járnak a Népligetbe, mert másképp nem mernek odamenni. Tud olyan társasházakról, ahol a szerhasználók fiatal nőkre vagy idős emberekre támadtak, ahol mivel nem kaptak segítséget a lakók maguk intézkedtek. Ha nem kapják magukat össze az illetékesek, itt nagy baj lesz – mondta Pikó. Ezzel együtt Józsefváros maximálisan támogatja a rendőrséget, polgárőrséget szervez, a közterületeseik elhivatott emberek - akik mára már csak papírkutyák jogosítványaik megvágása óta – de ehhez a problémához ők már kevesek – fogalmazott.

Pikó Andrást kérdezték Magyar Péterről is. Szerinte a Tisza Párt az ellenzék 14 éves kudarcának terméke. A polgármester szerint Magyar Péter két olyan dolgot árul, amire a magyar társadalom rettenetesen ki van éhezve: azt a reményt, hogy meg lehet haladni az elmúlt több mint tíz év alatt kialakult sehova nem vezető jobboldal-baloldal káoszt egy tisztességesebb, jövőorientált, kevésbé tolvaj rendszerrel. A másik portékája pedig az, hogy ehhez nem kell összefogni senkivel, hanem ő egyszemélyben tudná vezetni a népet.

Pikó András elképzelhetőnek tartja, hogy egy ilyen figura ott van az ellenzék soraiban is, de éppen azért, mert ilyen állapotban van az ellenzék, ha onnan jött volna ki, senki nem hinne neki. Magyar Péter viszont minden diákhiteles és magánéleti krachjával együtt pont azért, mert nem az ellenzékből jön, sokkal hihetőbbé teszi őt – véli Pikó András.  Úgy látja, az sem véletlen, hogy Magyar nem akar beülni a Fővárosi Közgyűlésbe sem, és 2026-ig távol is tartja magát minden olyan kérdéstől, felelősségtől, ami csökkentené a köré szőtt álmot, ami varázstalanítaná.

Pikó András, Józsefváros polgármestere
 
Pikó András, Józsefváros polgármestere
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Téma volt a korrupció is, mely tagadhatatlanul átjárja az önkormányzati szektort is. Példaként hozta Józsefváros másodszor megválasztott vezetője a közétkeztetést, parkolást, parkgondozást. Pikó arról beszélt, hogy nekik is rengeteg munkájukba került, hogy a saját kerületében transzparenssé tegyék az önkormányzatuk működését és a következő öt évben is rengeteg tennivalójuk van. Már annak örülne, ha a K-Monitor éves korrupciós listáján egyre magasabb pontszámokat kapnának az önkormányzatok. Mint mondta, vannak néhányan, akik élen járnak ebben, de a legtöbb helyhatóság megelégszik az adott helyzettel. A polgármester tisztában van azzal, hogyan működnek a túlárazások, hogyan lehetnek előre lezsírozva a beszerzések, hogyan osztják vissza a pénzt politikai alapon. Mint mondta, mindaz, amiket olvas egy-egy polgármester kapcsán az oknyomozó cikkekben, mind ismert forgatókönyvek. Szóba került a két korrupció miatt megvádolt MSZP-s politikus, Kiss László és Horváth Csaba is. Erről azt mondta, drukkol, hogy bebizonyosodjon, hogy ők személyesen nem érintettek, ezzel együtt tudja, hogy az önkormányzati világba bele vannak kódolva azok a korrupciós lehetőségek, amik miatt őket megvádolták. Hozzátette, látni kell azonban, olyan rendszerben élünk, melyben bárkit bármikor meg lehet koholt vádakkal hurcolni.

Ha egy patyolattiszta jogállam lennénk, akkor ez ijesztő lenne, csakhogy itt Polt Péter az ügyész – fogalmazott. Pikó szerint, ha az országos politikai szempontok úgy érvényesülnek, hogy hulljon még csontváz a bizonyos szekrényekből, akkor lesznek még ilyen ügyek.

Józsefváros kapcsán azt mondta: az a legfontosabb, hogy a józsefvárosiak azt kapják fillérre pontosan, ami a kasszában van, és ne menjen el olyanra pénz, amit nem tud megindokolni. Ehhez Józsefváros transzparenssé tette a közbeszerzéseket. Ezzel 25-30 százalékkal olcsóbbá tették az építkezéseket vagy a lakások felújítását. Pikó András elmondta, ennek ellenére mégis ugyanazok nyerik a pályázatokat, merthogy a NER-ben nem épít más, mint maga a NER. Ez különösen igaz a nagyberuházásokra. Példaként hozott egy céget, melyet azonnal kirúgtak, hisz 30 százalék felárral szervezték a szegmensük üzleti részét úgy, hogy nem csináltak semmi érdemi tevékenységet. Csak most az a kérdés, hogy lesznek e más piaci szereplők, akikkel versenyeztetni tudnak – vetette fel.