„Zajlik
Megbeszéljük...

Magyar Péter: Az ország a Nyugathoz tartozik, ezt a kérdést Szent István már ezer éve eldöntötte

31/07/2024 20:25

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Orbán Viktor tusványosi értekezését arra futtatta ki, hogy se a nyugati, se a keleti blokkhoz ne tartozzon az ország, hanem próbáljon meg mindenkihez úgy csatlakozni, hogy abból haszna legyen. Magyar Péter azt mondta: ezt a kérdést Szent István már eldöntötte mintegy ezer évvel ezelőtt, és negyedik kétharmad ide vagy oda, a miniszterelnöknek nincs joga és lehetősége újranyitni, Magyarország a Nyugathoz tartozik. A Tisza Párt alelnöke a kormánytagok fizetésemelése ügyében azt is mondta: "szégyellem, hogy ehhez a brancshoz tartoztam valaha".

2024. július 31. Megbeszéljük / részlet, Magyar Péter (24.07.31.)
10:25
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök már 6,5 millió forintos havi fizetésnél tart, két miniszter fizetését pedig 27 százalékkal emelik, de a többi tárcavezető se marad ki. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke nemcsak bírálta ezt, hanem ajánlatot vagy ígéretet is tett, hogy a pedagógusok béréhez kötné a miniszteri fizetéseket.

A Megbeszéljük adásában elmondta: vérlázítónak és felháborítónak tartja, hogy 16 éve nem emelték a családi pótlékot, 14 év kétharmados kormányzás után 3 millió ember él a létminimum alatt, ehhez képest a kormány évente emeli a miniszterek fizetését. Ráadásul „milliárdos emberekről beszélünk”, akik 6,3 meg 6,5 milliós fizetéseket kapnak, Orbán Viktor pedig így lakosságarányosan már Európa legjobban fizetett miniszterelnöke lett. Ráadásul ez csak a legális jövedelmük, és azt a zárójelet hagyjuk nyitva, hogy milyen pénzek hova mennek – jegyezte meg.

Amellett, hogy a Tisza EP-képviselői felajánlanak havi félmilliót a saját fizetésükből jótékony célra, ő maga pedig a felét, ha a Tisza Párt erre felhatalmazást kap, azt szeretnék elérni, hogy egy miniszter az 1-es besorolású pedagógusbér négyszeresét, a miniszterelnök a 6-szorosát kaphatná, ez 2-3 millió forint lenne. Akkor nőhet a kormányban lévők fizetése, ha nő a tanároké is. Hozzátette: a kormánytisztviselők is csak úgy tudnak fizetésemelést kapni, ha csökkentik a kar létszámát 10 százalékkal.

Úgy fogalmazott: „szégyellem, hogy ehhez a brancshoz én valaha tartoztam”. Ez szerinte védhetetlen, világbotrány, hogy ezt meg merik tenni, amikor nem működik vagy nincs klímaberendezés a gyerekkórházakban. Azért lehet ezeket az emeléseket így megcsinálni, mert azt hiszik, hogy „most már bármit meg lehet tenni a magyar néppel”, mint amikor Tiborcz István – a miniszterelnök veje – a negyedik kétharmad után elkezdett a nevére venni bizonyos vagyonelemeket.

Magyar Péter arról is beszélt, hogy a Tisza Pártból szeptembertől aki tud és szeretne, kilép a nyilvánosság elé. Azt is el szeretnék megoldani jogászokkal, hogy miként lehetne az alaptörvénynek megfelelően olyan jogalkotást hozni, hogy a NAV 20 évre visszamenőleg követelhesse a bevételi adatokat, végezhessen vagyonosodási vizsgálatot a regnáló politikusok és családtagjaik ellen.

Tarr Zoltán alelnök egy interjúban arról beszélt, hogy „egyes Tisza Párt-szavazókat már-már vallásos hit jellemez”, műsorvezetőnk ebben érez önkritikát is, hogy jó lesz erre vigyázni, ne szálljanak el. Magyar Péter elmondta, nem egyeztette Tarral ezt a megszólalást, de abszolút helyesnek tartja, mert nem szeretnének olyan párt válni, mint az idézőjelben vett fiatal demokraták, nem Fidesz Lightra vagy Fidesz 2.0-ra van szüksége az országnak, hanem egy csapatra, és a Tisza Párt is az, nem one-man-show – hangúlyozta.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy se a nyugati, se a keleti blokkhoz ne tartozzon az ország, de mindegyikkel építsen hasznos gazdasági kapcsolatokat. Magyar Péter azt mondta: szerinte ezt a kérdést Szent István már eldöntötte mintegy ezer évvel ezelőtt. Negyedik kétharmad ide vagy oda, Orbán Viktornak ezt nincs joga és lehetősége újranyitni, Magyarország a Nyugathoz tartozik és a Tisza Párt így fog politizálni – jelentette ki.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

2024. július 31. Megbeszéljük - részlet 24.07.31. Arató Gergely
06:40
00:00

Az adásba később betelefonált Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő, aki azt mondta: a miniszteri fizetésekkel kapcsolatos javaslat, amelyet Magyar Péter és a Tisza Párt előhozott, régóta létezik az ellenzéki oldalon, például 2022 nyarán az MSZP nyújtott be részletes módosítót a pedagógusbérek és a miniszteri fizetések összekötéséről, amit természetesen ők is támogattak. Hozzátette: pártja pedig arra nyújt be javaslatot, hogy a köztisztviselők béréhez kössék a miniszteri béreket. Volt is ilyen rendszer, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején ez így volt. 2009-ben, a válság idején még csökkentették is a miniszterek és államtitkárok bérét.

Megbeszéljük
2024. július 31., szerda 17:15
Riporter: Bolgár György