„Köszönjük,
Esti gyors

Magyarics Tamás: Trump szavazóit nem tántorítja el a bírósági ítélet

31/05/2024 19:19

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Történelmi ítélet hangzott el New Yorkban, az Egyesült Államokban, az esküdtszék üzleti iratok hamisítása miatt bűnösnek találta Donald Trumpot, aki most elnökjelölt, de korábban elnök volt. Ugyanakkor egy mostani felmérés szerint az amerikaiak kétharmadát nem befolyásolja Trump bírósági procedúrája – mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő az Esti gyors című műsorban.

2024. május 31. Esti gyors-részlet (2024.05.31.) Magyarics Tamás
08:52
00:00

Donald Trumpot 34 pontban találta bűnösnek a New York-i bíróság esküdtszéke. Trumpot többek között üzleti iratok meghamisítása, kampányfinanszírozási szabályok megsértése, választás befolyásolása és adócsalás miatt mondták ki bűnösnek.

Egyértelmű, hogy Trumpék fellebbezni fognak – mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő, hozzátéve, mielőtt Juan Merchan főbíró június 11-én fogja kihirdetni az ítéletet, Alvin Bragg főügyész még börtönbüntetést kérhet az elnökjelöltre. Ha ők úgy ítélik meg, hogy a 34 vádpontban való bűnösség nem annyira súlyos, akkor pénzbüntetésre is ítélhetik Trumpot.

Másik két forgatókönyv szerint vagy felfüggesztett vagy tényleges börtönbüntetésre ítélik a volt elnököt. Ez utóbbi esetben papíron akár 136 évelzárást is kaphatna Trump, ha mind a 34 vádpontban a maximálisan kiszabható 4 évet szabnák ki neki börtönbüntetésül – magyarázta Magyarics. Hozzátette, valószínűbb, hogy a bíró összevonja az egyes vádpontokat, ebben az esetben pedig maximálisan 4 év szabható ki büntetésül.

A fellebbezés a manhattani feljebbviteli bíróságon fog történni, ahol már nincsenek esküdtek, csak olyan bírók, akik pro és contra írott beadványokat tanulmányoznak, és ezek alapján döntenek. Ez a másodfokú eljárás körülbelül hónapokat vehet igénybe. Ugyanakkor az nyilvánvaló, hogy komoly politikai szándékok húzódnak meg az ítélet kapcsán. A demokraták mindenképpen azt szeretnék, hogy elítélt bűnöző jelzővel illethessék Donald Trumpot a kampány során, míg a republikánusok azt mondják, hogy az angolszász jogrendben mindaddig ártatlan valaki, amíg jogerős ítéletben meg nem erősítik a bűnösségét – mondta Magyarics.

Ugyanakkor az elkötelezett republikánus szavazóknak mindössze a 7 százaléka gondolná meg magát, ha elítélnék Trumpot egy csütörtöki felmérés szerint. Szoros eredményre lehet számítani, valószínűleg pár tízezer szavazat dönthet a győztesről, így amennyiben ez a 7 százaléknyi szavazó a csatatér államokban van, akkor jelentősen befolyásolhatja Trump esélyeit – emlékeztetett az Amerika-szakértő.

A jelenlegi helyzetben a demokratáknak és a republikánusoknak is közel 90 százaléka teljes mértékben elkötelezett a saját jelöltje mögött. Magyarics szerint az is kérdés, hogy a függetlenek hova fognak állni, illetve Trump ítélete mennyire befolyásolja őket.

Egy mostani felmérés szerint az amerikaiak kétharmadát nem befolyásolja Trump bírósági procedúrája. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a választást elsősorban az ún. konyhai ügyek fogják eldönteni: a megélhetési költségek, infláció, benzinár, a bevándorlás kérdése, a határkérdés. Magyarics szerint ezekben a kérdésekben Trump mindig jobban állt, mint Biden.

Bűnvádi eljárás Donald Trump ellen
 
Bűnvádi eljárás Donald Trump ellen
 
New York, 2024. május 31. Donald Trump volt amerikai elnök távozik a manhattani büntetőbíróságról a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án. Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek találta Donald Trumpot az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban. Trump ellen Alvin Bragg, a demokrata párt színeiben megválasztott kerületi ügyész emelt vádat 2023-ban.
Fotó: Peter Foley / MTI/EPA/Peter Foley
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Magyarics Tamással
2024. május 31., péntek 18:31
Riporter: Selmeci János