„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarországnak döntenie kell, az értékközösség része marad-e

28/06/2021 06:40

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Miloš Zeman cseh elnököt egy vasárnapi tv-s interjújában megkérdezték, mi a véleménye arról a magyar törvényről, amely – többek között - megtiltja az LMBTQ-közösségekre vonatkozó felvilágosítást az iskolákban. A cseh elnök erre gusztustalannak nevezte a transznemű embereket – számol be tudósításában a Reuters.

„Tulajdonképpen ha nemváltó műtétre vállalkozik valaki, akkor önmagának kárt okozva követ el bűncselekményt. Ráadásul minden egyes műtét kockázattal jár” – fogalmazott a CNN Prima műsorában. Zeman azt is elítélte, hogy más országok véleményt mondanak a törvényről, ami szerinte a magyar belügyekbe való beavatkozás.

A cikk szerint a cseh államfő jogkörei viszonylag korlátozottak, ezzel együtt elég nagy befolyása van, ha társadalmi vitáról van szó. Szerinte Orbán Viktornak nincs kifogása a homoszexuálisok ellen, csak azt nem akarja, hogy a szülőket, a gyerekeket manipulálják például az iskolában.

"Semmi okom rá, hogy ne értsek vele egyet, mert engem is rettentően zavarnak a szüfrazsettek, a MeToo mozgalom és a Prágai Pride is".

Luxemburg kormányfője, Xavier Bettel ezzel szemben arra figyelmeztetett, hogy az uniós jogállami vizsgálatba ezt is bele kell venni, aminek következménye uniós pénzek megvonása lehet.

Szintén a CNN Prima adásának adott interjút a cseh kormányfő, ahol Andrej Babis örömmel jelentette be, hogy Magyarország – a júniusi 41000 után – július elsején újabb 100 000 vakcinát küld Csehországnak, és így az elkövetkező napokban több mint 1 millió oltóanyag érkezik a hazájába, amit személyesen Szijjártó Péter ad át. Azt is bejelentette, hogy oltási kampányra 50 millió koronát (700 millió forint) különítettek el, írja az Expats cseh portál. Babist aggasztja, hogy miközben terjed a Delta mutáns vírus, egyre kisebb az oltási hajlandóság: a hétvégén mindössze 6300 ember jelentkezett az oltóállomásokon.

Mivel valóban veszélyt jelent a Csehországban is megjelent Delta, rákérdeztek az interjúban, nem aggódik, hogy több ezer cseh szurkoló elment a budapesti meccsre és ezzel járványveszélyt okoz? Mire a válasz: "nem tilthatom meg nekik, hogy a meccsre menjenek, csak arra kértem őket, legyenek elővigyázatosak".

"A Delta már nálunk is jelen van, folyamatosan rajta vagyunk, elemezzük a helyzetet. Sajnos, nem mondhatjuk, hogy már látjuk az alagút végét" - mondta.

Azt is elmondta, megvitatják, hogy csatlakozzanak-e ahhoz a 17 országhoz, amely elítélte a magyar LMBTQ-törvényt, de szerinte üres gesztusokat tenni nem sok értelme van, az a lényeg, hogy miként viselkedünk.

A CDU-CSU frakciószövetség parlamenti elnöke, Ralph Brinkhaus interjúban értelmezte a hétvégén a Focus Online-ban az uniós kormány- és államfők csütörtöki tanácskozását, és felvetette, hogy Magyarországnak el kell döntenie, hogy akar-e tagja maradni az Uniónak. Úgy fogalmazott, el kell döntenie, hogy része akar-e maradni az értékeken alapuló európai közösségnek.

Őt aggasztja, nem akar része lenni. Az Unióban ugyanis nem szabadon választott, hogy mit fogad el egy adott ország, és mihez nem tartja magát - miközben élvezi az EU jelentette pénzügyi előnyöket – összegzi az interjút a német WEB oldal.

Az orosz 5-ös csatornán kívül a Ria Noviszty és számos egyéb orosz médium foglalkozik az LMBTQ-s törvénnyel. Azonban előbbi az uniós csúcson történteket úgy értelmezi, hogy Magyarországnak sikerült megosztania és egymással szembeállítania az uniós közösséget.