„Klubrádió
Reggeli gyors

Matolcsy és Varga szerepet cseréltek?

24/06/2021 12:08

| Szerző: Klubrádió

Már évek óta tart Varga Mihály miniszter és Matolcsy György jegybankelnök szurkálódása. Lakner Zoltán elmondta, miért kritizálhat és akadályozhat kormányzati terveket Matolcsy, miközben a háttérben minden döntéshozatal teljesen titkos. 

A Magyar Nemzeti Bank kamatemelésének a hátteréről Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője a Reggeli gyorsban beszélt. Vajon, miért megy szembe az MNB a magyar kormány gazdaságpolitikájával?

2021. június 24. Reggeli gyors - részlet 21.06.24. Lakner Zoltán
08:56
00:00

Lakner szerint a nemzeti bank elnöke már többedszerre odaszólt a kormánynak, tehát nem is a beszólás a fontos, hanem az, hogy ez már többedszerre történt meg. Hogy valójában, mi zajlik a háttérben, arról nagyon keveset tudni, mert az orbáni politika lényege, hogy nem ismerni, "milyen szerkezetű a döntéshozatal, mikor, kinek van befolyása Orbán döntéseire. Ezért Lakner a korábbi kremlinológusokhoz hasonlítva magát karmelitológusként azt mondta, hogy csak sejthetjük, mi történik, hiszen például azt tudni, hogy a miniszterelnök a különböző politikai területeket ilyen tartományuraknak szereti kiadni, másrészt azt is szereti csinálni, hogy párhuzamos fórumokat hoz létre, hogy azok versenyezzenek egymással

Amióta Matolcsy György kikerült a kormányból 2013-ban és Varga Mihály vette át a pénzügyminisztrériumot azóta tart ez a szurkálódás közöttük, mondta. Két éve az okozott izgalmakat, amikor nem sok különbséggel a nemzeti bank és a pénzügyminisztérium is több száz oldalas gazdaságpolitikai terveket tett le az asztalra, amiket össze lehetett hasonlítani.

"Ez a fajta párhuzamosság, hogy Matolcsy szeretne nemzetgazdasági miniszter is maradni, nem újdonság".

Matolcsy olyan erős bizalmat érez Orbán részéről, hogy azon kevesek egyike, akik megtehetik, hogy blokkoljon dolgokat. Ám mivel nem látjuk át a döntéshozatalt, arra lehet gondolni, hogy "neki ez meg van engedve.

Általában Varga Mihály szigorú költségvetési politikát visz, Matolcsy a vizionárius elképzeléseket, amikhez Orbán vonzódik. Most az a fura helyzet állt elő, hogy most pont fordítva van: Varga és a kormány mintha elengedte volna a költségvetési hiányt, Matolcsy pedig azt mondja, hogy ez nem jó, más eszközöket kellene használni.

Lakner visszautalt arra, hogy 1998-2022 között legalább azt lehetett tudni, hogy Orbán mellett volt egy tanácsadói, döntéshozói "hatosfogat", mint például Áder János, aki nem volt kormánytag, de minden héten üléseztek. Most nem lehet tudni, hogy Orbánnak van-e állandó informális csapata, Lakner szerint amúgy nincs, hanem csak alkalmiak, ahova egy-egy embert meghív. Matolcsy viszont hiába került ki a kormányból, továbbra is belső körösnek számít. Lakner szerint Matolcsy néha értelmezhető döntéseket hoz, "néha meg nagyon nem".