„Ki
Klubdélelőtt

Tompos Kátyától is búcsúztunk a Klubdélelőttben

31/05/2024 18:34

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőttben Böröcz József szociológussal, Európa és a magyarok viszonya mellett arról is beszélgettünk, hogyan lehetünk kreatívak a politikában, Kiss Noémi íróval pedig Nádas Péter kapcsán beszélgettünk az irodalmi díjak és a politika kapcsolatáról. Vendégünk volt Román Panni néprajzkutató és Merkovity Norbert is, akinek a kutatási területe a politikai kommunikáció. Búcsúztunk Tompos Kátyától és Bujáki László festőművésztől. 

2024. szeptember 08.
00:00
00:00

A június 1-i adás menete és vendégei:

9.00: Böröcz József Amerikában élő szociológus, kutató, egyetemi tanár, doktori címét a Johns Hopkins Universityn szerezte 1992-ben. Kutatási területe az európai integráció története, a világ főbb átalakulási tendenciái. Miért akarunk olyan erősen Európához tartozni, miközben a világ egészéről tudomást sem veszünk? Hogyan emelkedhetnek a nemzetállamok határai fölé az antikapitalista politikai küzdelem szereplői? Létezhet-e másként gondolkodás másként cselekvés nélkül? Hogyan lehetünk kreatívak a politikában?

 
Böröcz József l Facebook
 
 

2024. szeptember 08.
00:00
00:00

10.00: Nem csitulnak az indulatok Nádas Péter ügyével kapcsolatban. Mint ismeretes, az író azért nem kapta meg a német Világ Kultúráinak Háza által minden évben kiosztott Nemzetközi Irodalmi Díjat, mert fehér és férfi. Kiss Noémi író, kritikus, az irodalomtudomány doktora, egyetemi oktató ezzel kapcsolatban fejti ki a véleményét. "Nem csupán Nádas nem elég izgalmas a díjra, hanem egész Kelet-Európa kiszorult. Nem az írás minősége számít" – írta a Gemist oldalán.

 
Kiss Noémi l Facebook
 
 

10.30: Búcsúztunk Tompos Kátyától, soha nem felejtünk el, Kátya! Hosszan tartó betegség után a Jászai Mari- és Junior Prima-díjas színésznő, énekesnő 41 évesen elhunyt. Sokat jelentett számára, hogy betegsége hírére az ország egy emberként mozdult meg és fejezte ki támogatását valamilyen formában, ez a szeretet erőt adott neki és reménnyel töltötte ki utolsó heteit – írta menedzsmentje a közösségi oldalán pénteken.

 
Tompos Kátya l Fotó: ATTILA KLEB / Facebook
 
 

10.45: Kecses gidák, mély tekintetű Galgó bácsi, kegyetlenül őszinte önarcképek. Bujáki László festményei tele vannak szenvedéllyel és lírával. Az életműve közel 3000 alkotásból áll, és sajnos ez az életmű már nem bővülhet tovább. A magyar Picassonak is mondott festőművész 78 évesen örökre itt hagyott minket.

11.00: Román Panni néprajzkutató és gyűjtő, egész életét nagyformátumú emberek társaként töltötte, közülük két fontos név: Román József esztéta, író és Mándy Iván író. Születésnapján köszöntöttük.

 
Román Panni
 

11.30: Merkovity Norbert politológus kutatásaival a politikai kommunikáció használatát az internetes közösségi oldalakon vizsgálja. Véleménye szerint a technológiai változások a társadalom számos szegmensét érintik, emiatt tűnhet úgy, hogy ami még működött pár éve a politikai kommunikációban, az mára már idejétmúlt.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Klubdélelőtt
2024. június 1. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa