„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért engedte el a Fidesz Voldemort nagyúr kezét?

3/10/2019 12:56

| Szerző: Klubrádió

Mengyi Rolandot négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, pedig szentül hihette, hogy a pártja kimenti majd. Nem tette. Néha be kell áldozni valakit a nagyobb halak érdekében?

2019. október 03. Reggeli gyors - részlet 19.10.03. Rajnai Attila
10:29
00:00

Vannak olyan határok, amelyeket még itt sem lehet átlépni. Vannak tények, nyomok, átutalások, lehallgatások és -nem utolsó sorban- vallomások, amelyek nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ráadásul Mengyi Roland és társai olyan felelőtlenül, nagyképűen viselkedtek, úgy bántak emberekkel és annyira primitívek voltak, hogy ezzel tényleg átléptek egy határt. Nyilván biztosak voltak benne, hogy a pártjuk kimenti őket. Így látja a Voldemort-ügyet Rajnai Attila, a 168 óra munkatársa.

A végén Mengyi Roland volt fideszes országgyűlési képviselőt négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt. Ez egyébként egy érdekes momentuma az ügynek, hogy ha már figyelték, és kézben tartották az ügyet a nyomozók, akkor vajon miért nem várták meg, hogy a bűntettet el is kövesse. Komolyabb büntetést kapott volna.

A csalásban közreműködő cég dolgozott Simonka Györgynek is, abban az ügyben nem őt gyanúsítják, hanem a család más tagjait is, akiknek vannak cégeik. Rajnai Attila szerint ott is az a helyzet, hogy vannak bizonyítékok, vannak számlák, pénzmozgás, azt sem lehet letagadni.

Persze vannak ügyek, amelyekben még nyomozás sem indul. Az újságíró úgy látja, hogy például Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cégénél, az Eliosnál azért nem tudnak mit kezdeni a gyanúval, mert nincsenek vallomások. Senki nem vallott a másikra. Pedig az unió csalás elleni hivatala sok mindent feltárt, az Elios-ügy szereplői hallgatnak.

Az ilyen csalásoknál tulajdonképpen nem arról van szó, hogy egyszerűen ellopják a pénzt, hiszen valami épül, valamit vesznek belőle, illetve egy részéből. Azt kellene tudni, hogy kik a haszonélvezői ezeknek a pályázatoknak, kikhez áramlik az elsíbolt pénz. Ez a kör viszonylag jól behatárolható és elég szűk. Minden ügynek ugyanazok a személyek állnak a hátterében.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Vajda János.

Reggeli gyors
2019.10.03. 06:00
Műsorvezető: Dési János