„Klubrádió
Fülbevaló

Minden második dohányos belehal a dohányzásba

10/10/2020 17:48

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

Vízipapa vagy cigaretta? Egyik sem – mondja a tüdőgyógyász. Mindkettő roppant káros. Azt tudta, hogy a megvakulás leggyakoribb oka a dohányzás? Vagy hogy háromszor annyit van táppénzen egy dohányos?

2020. október 06. Fülbevaló-részlet (2020.10.06. Interjú dr. Mucsi Jánossal)
22:07
00:00

Naponta 15 milliárd szál cigaretta. Ennyit szívnak el évente a dohányosok annak ellenére, hogy legtöbbjük tisztában a dohányzás káros hatásaival. Felmérések szerint a világon több mint 1 milliárd teszi ki magát a tüdőrák, a szívinfarktus és más halálos betegségek, vagy akár a vakság kockázatának. Sőt, még fizetnek is ezért. A Fülbevalóban arról kérdeztük Mucsi János pulmonológust (tüdőgyógyászt), milyen hatása van a dohányzásnak a szervezetre, mennyit segít, ha valaki leteszi a cigarettát, és az alternatív megoldások valóban kevésbé veszélyesek-e. 

Azt mondta, hogy ugyan a dohánygyárak képesek lennének nikotinmentes cigarettát gyártani, ez azonban nem érdekük gazdaságilag, mert az nem okozna függőséget. Az is érdekes, hogy másképp alakul ki a függőség a nőknél, mint a férfiaknál. Míg a férfiaknál napi egy szál cigaretta elszívása csak 120 nap után vezet függőséghez, addig a nők között 21 nap is elegendő. Viszont nem a nikotin a fő ellenség, ugyan az felel a függőségért, de a dohányzás közben keletkező égéstermékek a fő bűnösek, a szén-monoxid, a kátrány, az arzén, a ciánhidrogének, valamint az ólom.

Hallgassa meg a beszélgetést, amiből az is kiderül, hogyan lehet leszokni. Címlapi kép: Pexels.com

Fülbevaló
2020. október 6. kedd 13:00
Szerkesztő-műsorvzető: Kovács M. Veronika