„Támogassa
Megbeszéljük...

Molnár Áron: Nem szeretnék Hoppál Péter katyvaszos agyában kutakodni

29/06/2022 20:20

| Szerző: Klubrádió/szg

Hoppál Péter kulturális államtitkár közölte, hogy a "destruktív, utcai anarchistákat támogató" NoÁr nem kap több állami támogatást. Molnár Áron színész, zenész, aktivista, a noÁr mozgalom alapítója hangsúlyozta: "amit Hoppál Péter mondott, az hazugság (...), és meglesznek a jogi következményei", ugyanis soha nem pályáztak az állam felé, és soha nem kaptak egy fillért se.

2022. június 29. Megbeszéljük / részlet, Molnár Áron (22.06.29.)
11:48
00:00

Molnár Áron színészt, zenészt, aktivistát a Megbeszéljük adásában arról kérdeztük, hogy az új kulturális államtitkár, Hoppál Péter (aki volt már korábban azon a poszton) megüzente neki, hogy állami támogatásra ne számítson. Olyan biztos nem lesz, hogy „destruktív, utcai anarchistákat támogató okiratot aláírna”, mondta Hoppál, ugyanis szerinte korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma „jelentős milliókkal” támogatta Molnárt.

Nem kaptak egy fillért sem

Aki azzal kezdte, hogy a noÁr a mozgalom neve, „ez okozhatta Hoppál Péter fejében is a hagymázat”. Közölte: az első kijelentés, hogy az állam támogatta volna a noÁrt, vagy pályáztak volna az államhoz, hazugság. Mikroadományokból, a követők, civil magánszemélyek adományaiból tartják fenn a nonprofit kft.-t. Hangsúlyozta: „amit Hoppál Péter mondott, az hazugság (...), és meglesznek a jogi következményei”. „Eddig tartott, hogy hagyjuk ezeket a hagymázas gondolatokat terjedni” – tette hozzá. Úgy fogalmazott, nem szabad evidenciaként elfogadni, hogy egy ilyen fontos pozícióban lévő ember hazugságokat állít.

Hozzátette, nagyon hálás az államtitkárnak, hogy felhívta a figyelmet, mert már két éve kommunikálják, hogy mikroadományokból működtetik a mozgalmat, de ekkora médiafigyelmet nem kapott a dolog.

„Nem szeretnék Hoppál Péter katyvaszos agyában kutakodni”, hogy mire gondolhatott (a milliós támogatásoknál) – mondta Molnár Áron. Ugyanis, mint megismételte, soha nem pályáztak az állam felé, és soha nem kaptak egy fillért se. Először helyreigazítást akarnak, és ha az nem sikerül, akkor mennek tovább.

Úgy véli, ez Hoppáltól üzenet a szakmán belül, hogy akik kritikusan állnak a kormányhoz és nem „nyalnak tövig”, azoknak nem terem babér. Csakhogy az állam pénze adófizetői pénz, nem a Fidesz pénze, „és ezt egy életre tisztázni kell”.

Azzal kapcsolatban, hogy „destruktív, utcai anarchistákat” nem támogat Hoppál, azt mondta: akkor ezek szerint itt az államtitkár az Amnesty Internationalre, a Tanítanék Mozgalomra, az Oltalom karitatív egyesületre, a Pride-ra gondol, és ha a civil szervezetek utcai anarchistának számítanak, akkor ő is szeretne az lenni. Egyre közelebb vagyunk Oroszországhoz Molnár Áron szerint, a homofób törvény és a civilek elleni törvény is ezt mutatja.

Molnár Áron többször is éles kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormányokkal szemben. Az egyik emlékezetes alkalom az volt, amikor az 1,6 milliárd forintból készült Hadik-film forgatásán rendesen kiosztotta az oda látogató Németh Szilárd honvédelmi államtitkárt. Szerinte Németh nem úgy néz ki, mint akiben van kultúra, és „éppen ideje lenne”, hogy megdőljön a Fidesz rendszere. Legújabb klipjében pedig a tanárok mellett állt ki:

Más kormánynál se pályáznának

A színész-aktivista arról is beszélt, hogy kétharmados Fidesz-többségnél egyértelműen a Fideszbe „szállnak bele”, mert kétharmadnál az ellenzék inkompetens. Ha viszont az ellenzék nyert volna áprilisban és nem teljesítette azokat az elvárásokat, amelyeket megfogalmaztak felé akár gazdasági, akár klíma- és ökológiai szempontból, akkor „beléjük szálltak volna páros lábbal”. Tehát nem, nem pályáznának az állam felé más összetételű kormány esetén sem, mert akkor a kritika megfogalmazása kissé hamiskás lenne.

Ezzel együtt arról is beszélt, hogy az államnak nem ideológiai, hanem kulturális alapon kellene támogatnia például a színházakat, itt Pintér Béla nagyon nehéz helyzetben lévő társulatára utalt. Amely itthon hatalmas sikert arat és világszínvonalon képviseli a magyar kultúrát. Csak hát a Fidesz sajátjának számító maradi, avítt gondolkodásába ez nem fér bele – tette hozzá.

Az lenne szabadabb, nyitottabb ország, ahol a kormány nem fél a kritikától, hanem kifejezetten támogatja. És nem üldözi a civileket, hanem velük karöltve, belátva, hogy sok állami feladatot is magukra vállalnak, támogatja őket. Addig fognak harcolni a noÁrral, amíg ez nem sikerül – hangsúlyozta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2022.06.29. 16:45
Műsorvezető: Bolgár György