„Zajlik
Reggeli gyors

Mostantól a MOL biztosítja a háztartási biohulladék gyűjtését

2/01/2024 09:48

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Új hulladékgyűjtési szisztéma körvonalazódik Magyarországon, amelynek keretében néhány településen a konyhai zöldhulladékot külön kezdik gyűjteni, hogy aztán biogázzá alakítsák azt – erről beszélt Dr. Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese a Reggeli gyors című műsorban.

2024. január 02. Reggeli gyors-részlet (2024.01.02.) Máhr András
10:03
00:00

Magyarországon túl sok élelmiszert dobunk ki. Például több kenyeret veszünk, mint amennyit megeszünk, a megszáradt kenyér pedig a szemétben végzi – mondta Dr. Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese. A probléma kezelésére a MOHU új biohulladék-gyűjtési szisztémát dolgozott ki. A MOL által létrehozott társaság 14 városban biztosítja a lakosság számára a háztartási zöldhulladék gyűjtésére szolgáló edényeket, illetve a szemét átvételét, gyűjtését és elszállítását.

Zöldhulladéknak számít a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásra alkalmatlan része, illetve a kidobásra szánt ételmaradékok. Ezek gyűjtése úgy fog történni, ahogy a PET-palackok és a papírhulladék gyűjtése is megvalósult eddig. Az új szisztéma a MOHU számításai szerint 450-500 ezer embert fog érinteni első körben.

A cég elképzelése szerint a hulladékból biogáz készül, ennek egy része pedig komposztként javítja a földeket – magyarázta a szakértő.  Biogáz üzemből kétfajta létezik. Az egyik a kommuniális biohulladék feldolgozására szolgáló üzem, a másik pedig a mezőgazdaságból származó hulladékot hasznosítja. Jelenleg a MOL-nak nyolc üzemmel van szerződése, amelyek valószínűsíthetően kommunális hulladékkal foglalkoznak – véli Máhr. Hozzátette, az újonnan beérkező biohulladék biogázzá alakítására szükség volna a mezőgazdasági hulladékot feldolgozó üzemek bevonására is.

Mivel a biogáz-üzemek alapításának feltételei jelentősen romlottak azáltal, hogy az átvételi szabályok jelentősen megváltoztak és emiatt nagyon sokan veszteséget termeltek. Ahhoz, hogy ez a rendszer jól működjön, újra kell gondolni ennek a szabályozását is – fogalmazott Máhr. Hozzátette, bízik benne, hogy a MOL-nak lesz olyan lobbiereje, ami változást hozhat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Máhr Andrással
2024. január 02., 7:49
Riporter: Dési János