„Ki
Reggeli gyors

Nem adja meg magát a Spar

23/07/2024 06:37

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Pedig ellenőrök százai zúdultak rájuk, és bírságoltak, ahol csak tudtak – emlékeztet egy luxemburgi újság. Nemzetközi lapszemle.

2024. július 23. Reggeli gyors, részlet (2024.07.23) Kárpáti János lapszemléje
06:01
00:00

Ausztria kíméletesebben bánik Magyarországgal, mint más uniós partnerországok, de az osztrák kormány kiáll az Orbánék által különadóval sújtott SPAR üzlethálózat mellett, és elképzelhető, hogy ennek nyomán Budapestnek hamarosan újabb gondjai keletkeznek Brüsszellel – írja az Esch-sur-Alzette nevű luxemburgi városban (a nagyhercegség második legnagyobb településén) megjelenő, német nyelvű Tageblatt.

A cikk szerzője, Manfred Maurer, a lap Linzben működő tudósítója utal arra, hogy az Osztrák Néppárt – és személyesen Karl Nehammer kancellár – ellenzi a magyar soros EU-elnökség többek által szorgalmazott bojkottját, arra hivatkozva, hogy a párbeszéd beszüntetése éppenséggel a lehető legrosszabb megoldás lenne. A Néppárt hozzáállását a Tageblatt szerint az az emlék is motiválhatja, hogy 2000-ben maga Ausztria is megtapasztalhatta az uniós kiközösítést, mert bevették a kormánykoalícióba a szélsőjobboldali, Európa-ellenes Osztrák Szabadságpártot. A magyar kormány bojkottálásának osztrák ellenzése azonban korántsem a vak szerelemnek tudható be – folytatódik a cikk. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy a „ki az idegenekkel” elvének hangoztatása iránt osztrák részről csak addig viseltetnek megértéssel, amíg az a Balkánon keresztül érkező menekültekre vonatkozik. Akkor már nem, amikor osztrákokat is ki akarnak túrni Magyarországról.

Márpedig – és itt érkezünk el az írás lényegéhez – az Orbán-klikk azt szeretné elérni, ha bizonyos külföldi befektetők javaikat, csapot-papot hátrahagyva kivonuljanak az országból. A SPAR üzletlánc azonban felvette a kesztyűt, és harcba szállt a tavaly 4,1, idén már 4,5 százalékos különadó ellen. A SPAR Magyarország 2023-ban 90 millió eurót fizetett ezen a jogcímen, és ezzel 48 milliós veszteség volt a mérlege. A magyar kormány ugyan azt hangoztatja, hogy a különadó az egész szektorra vonatozik, valójában azonban a magyar vállalkozások csak 0,15 század, maximum 1 százalékot szurkolnak le. A magyar élelmiszer-kereskedők ugyanis olyan franchise rendszerben működnek, amelyben az egyes cégek egyike sem éri el a legmagasabb adókulccsal járó 250 millió eurós évi forgalmat. A 16 ezer főt foglalkoztató hatszáz SPAR-filiálé forgalma azonban összeadódik, és tavaly 2,3 milliárd euró volt. Kézenfekvő megoldás lehetne a vállalkozási szerkezet megváltoztatása, de a Tageblatt szerint a magyar kormány ezt tiltja.

Koronavírus - Kötelező a maszk használata a budapesti üzlet
Fotó: MTI/Mónus Márton
 

A kereskedelmi lánc azonban nem hajlandó megadni magát. Hans K. Reisch, a SPAR Austria igazgatótanácsának az elnöke nemrég megbeszélést folytathatott az ügyben Margrethe Vestagerrel, az Európai Bizottság dán versenyügyi biztosával, Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter pedig Ursula von der Leyen bizottsági elnöknél szorgalmazta, hogy indítsanak Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást. Schallenberg szerint a magyar szabályozás Európa-ellenes, diszkriminatív. A SPAR szóvivője szerint miután panaszt tettek Brüsszelnél, ellenőrök százai zúdultak rájuk, és bírságoltak, ahol csak tudtak. „Meg akarnak tőlünk szabadulni” – mondta Nicole Berkmann.

A kölni Domradio internetes portálja interjút közöl Hettyey Andrással, a budapesti német nyelvű Andrássy Egyetem történész-politológusával, amelyben a szakértő – mint a beszámoló címe is jelzi – bírálja a magyar katolikus egyházat és Orbán diplomáciáját. Utóbbit azért, mert a magyar miniszterelnök békeküldöttnek állítja be magát, Vlagyimir Putyinnal találkozik, és ezzel magára vonja az EU bojkottját. Szerinte Orbán azért folytat tárgyalásokat, hogy elmondhassa, hogy tárgyalt, vagyis nála a tárgyalás öncél. A katolikus egyház ugyanakkor hallgat, pedig Hettyey szerint több bírálatot kellene gyakorolnia, nem csupán az ukrajnai háború ügyében, a jogos önvédelem elvéből kiindulva, hanem a magyar demokrácia, illetve sajtószabadság ügyében is. A római katolikus egyház azonban rokonszenvez a Fidesszel, mert sok támogatásban részesül.

Az EurActiv beszámol arról, hogy Tóth Tibor, az EU soros elnökségét ellátó Magyarország pénzügyminisztériumának az államtitkára a Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség által szervezett minapi rendezvényen figyelmeztette az európai döntéshozókat az uniós gazdasági teljesítmény súlyos lemaradásának a veszélyére az Egyesült Államokkal szemben.

Az államtitkár adatai szerint a GDP amerikai növekedése a 2008-as pénzügyi válság óta folyamatosan túlszárnyalta az európait. Az amerikai gazdaság teljesítménye 2008-ban még kisebb volt az európainál, most azonban dollárra vetítve mintegy 50 százalékkal felülmúlja azt. A Nemzetközi Valutaalap – írja az EurActiv – úgy számol, hogy idén az EU-gazdaság 1,1, az amerikai viszont 2,7 százalékkal bővül, és hogy az amerikai növekedési előny legalább 2029-ig fennmarad.

A magyar államtitkár szerint az EU-nak erősítenie kell védelmi iparát, gondoskodnia kell az energiafüggetlenségről, valamint növelnie kell a technológiai start-up cégek pénzügyi támogatását. Szintén indokolnak mondta Tóth Tibor a családbarát adóintézkedéseket. Fontos lenne az egységes tőkepiac megerősítése is, de – tette hozzá – a központosított felügyelet megteremtése némiképp problémásabb, mert sok tagállam, beleértve Magyarországot is, nem hajlandó feladni a saját tőkepiaci felügyeletet.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.07.23., kedd 6:00
Riporter: Kárpáti János