„Zajlik
Megbeszéljük...

Nem az a baj, hogy az MVM orosz gázt vásárol, hanem, hogy Szijjártó demonstratíven elmegy Szentpétervárra

16/10/2024 20:36

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Az MVM szempontjából indokolható a beszerzési mennyiség növelése, az viszont aggályos, hogy a Török Áramlat teljes kapacitását lekötheti a Gazpromtól érkező gáz – mondta Miklós László, energetikai szakértő a Megbeszéljükben. Az MVM felügyelőbizottságának volt elnöke hangsúlyozta, nem egyedi Európában, hogy orosz gázt vásárlunk, az indokolatlan politikai aktivitás viszont problémás.  

2024. október 16. Megbeszéljük - részlet l Miklós László 2024.10.16.
11:01
00:00
Az idei negyedik negyedévben az állami MVM ismét vásárol orosz gázt a 2021-ben megkötött hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül – erről a múlt héten állapodtak meg a Gazprommal. Ez a korábbi években is előfordult már, a mostani pluszmennyiség azonban több az eddigieknél, a Portfolio értesülése szerint napi 11 millió köbméteres többletről van szó. 

Ma az Európai Unió földgáz importjának 15 százaléka Oroszországból érkezik, ez 43 milliárd köbmétert jelent, szóval önmagában azt, hogy az MVM is vásárol a Gazpromtól nem tartom problémásnak – mondta Miklós László, energetikai szakértő, az MVM felügyelőbizottságának volt elnöke a Megbeszéljükben. Emlékeztetett, 2000-ben az EU és Oroszország egyezményt írt alá a rendszeres energetikai párbeszédről, 2013-ban 2050-ig terveztek közösen – ezt tette semmissé az ukrajnai orosz beavatkozás illetve a totális háború. Ugyanakkor Európának ma is szüksége van az orosz gázra és messze nem arról van szó, hogy csak Magyarország üzletelne orosz vállalatokkal. Az orosz cseppfolyós gázból (LNG) például Franciaország, Spanyolország és Hollandia vásárolja a legnagyobb mennyiséget. Nem véletlen, hogy a földgázt nem érintik a szankciók – magyarázta a szakértő.

A gond nem a szerződéssel van, nem a mennyiség növelése az érdekes, hanem az a körítés, amit e köré Szijjártó Péter fon, az indokolatlan politikai aktivitással. Különben, ha be kellene tartania a Kúria legutóbbi ítéletében foglaltakat, tudniillik, hogy igazolnia kell a mondását, akkor nagy bajban lenne.

A külügyminiszter azt ismételgeti, hogy olyan versenyképes áron vásárolunk, ami lehetővé teszi a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartását. Ez nem igaz, több mint 1200 milliárd forint költségvetési támogatás kell ahhoz, hogy a 101 forintos – a korábban meghatározott átlagfogyasztás alatti kedvezményes – gázár fenntartható legyen – mondta a szakértő.

Azt is állítja Szijjártó, hogy az orosz-török-bolgár-szerb partnerekkel együtt építettük a Török Áramlatot – ez sem igaz, ezt a Gazprom építette azok után, hogy nem járt sikerrel az Orbán-kormány törekvése, hogy a Déli Áramlat a korábban, még a Gyurcsány-kormány által kötött szerződés szerint valósuljon meg, a szerződést mellesleg akkor Orbán hazaárulásnak minősített, mivel a Gazprom lett volna a vezeték tulajdonosa. Egyébként az EU is ezért akadályozta meg az építését.

Az sem igaz, amit a külügyminiszter hangoztat, hogy ez kérem fizika, nincs alternatív infrastruktúra az ellátásra. A magyar gázhálózat össze van kötve a szomszédos országokéval, így LNG-terminálokat is el tudunk érni – hangsúlyozta a szakértő.

Szijjártó azonban minden évben demonstratívan elmegy a szentpétervári energetikai fórumra és elismétli ezeket az állításokat – mondta Miklós.

Az MVM szempontjából egyébként érthető, indokolt lehet a többletbeszerzés, hiszen nem csak a magyar fogyasztók ellátására vásárol a cég, a régió több országában jelen van, kereskedik, szolgáltat. Ugyanakkor az MVM-nek az előző hosszú távú szerződés idején egy évtized állt rendelkezésére, hogy felépítsen egy rendes beszerzési portfóliót – mondta Miklós, hozzátéve, annak azért van kockázata, ha egy nagy beszállítónak van kiszolgáltatva a cég. Az is aggályos az energetikai szakértő szerint, hogy ha a Török Áramlat teljes kapacitását leköti a Gazpromtól érkező gáz, akkor hol tudna érkezni például az azeri.     

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Miklós Lászlóval
2024.10.16., szerda 16:48
Riporter: Bolgár György