„Zajlik
A lényeg

Nem jött össze a blokkoló többség Orbánéknak – Büntetővámmal sújtják a kínai elektromos autókat

4/10/2024 15:26

| Szerző: Klubrádió

Mivel nem ellenezte elegendő tagállam, ezért az Európai Bizottság bevezetheti a kínai elektromos autókra kivethető vámokat. Az Erópai Unió akár 35 százalékos pluszterhet is kiróhat. Magyarország ellenezte a javaslatot. Arató László tudósít Brüsszelből.

2024. október 04. Arató László tudósít Brüsszelből 2024.10.04.
01:40
00:00
Ezzel egy egyéves folyamat érkezett el egy fontos állomáshoz: tavaly szeptemberben jelentette be Ursula von der Leyen, hogy vizsgálatot indítanak azért, mert a feltételezés szerint a kínai állam piactorzító módon nyújt támogatást a kínai gyártóknak, ezzel pedig versenyhátrányba kerülnek az európai vállalatok. A feltételezés beigazolódott, ezt követte a vámokra vonatkozó rendelkezés.

Ma az Európai Bizottságnak a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek (BEV) behozatalára vonatkozó végleges kiegyenlítő vámok kivetésére irányuló javaslata megkapta a szükséges támogatást az EU-tagállamoktól a vámok elfogadásához. Ez újabb lépést jelent a Bizottság szubvencióellenes vizsgálatának lezárása felé - fogalmazott Olof Gill, az Európai Bizottság szóvivője.

 
e-cars.hu
 

 

Gyártónként eltérő mértékű az új vámtarifa. A legalacsonyabb a Tesla esetében, 7,8 százalék, a BYD áraira 17 százalék jön rá, míg a vizsgálatban nem együttműködő cégek 35,3 százalékos vámmal kénytelenek számolni. Mindez rájön a már meglévő 10 százalékos vámra.

Öt tagállam szavazott a javaslat ellen, többek között Magyarország és Németország is. Kérdés, hogy mi lesz Kína válasza. A kínai vezetés korábban már közölte, hogy cserébe európai termékekre, például húsra büntetővámot vethetnek ki.