„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem látszik, hogy a vendéglátás jól jövedelmező iparág lenne a jövőben

29/11/2021 11:19

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az Olimpia étterem bezárt: a munkaerőhiány, a kiszámíthatatlan járványkorlátozások miatt a vendéglátás hanyatlóban van? Erre jelenleg nincs válasz, de az látszik, hogy sokan elbuknak, a vendéglátás és a turizmus pedig óriási változáson megy keresztül.

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 1:12:38-tól hallgathatja meg.

Egy éve még azt mondtuk, hogy majd kiderül, hogy milyen irányban alakul, de még mindig ott járunk, hogy majd meglátjuk valamikor, merre tart a vendéglátás és a turizmus, derült ki Flesch Tamás, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szavaiból. A Reggeli gyorsban azt mondta, elképesztő változás van a turizmusban, a vendéglátóiparban, szállodaiparban, és nem csak azért, mert bezárt az egy nagy hírű étterem és más meg nyílik, ez régen is így volt, de nagyon nem lehet tudni, hogy hova tartunk - mondta a szektor kilátásairól és az Olimpia étterem bezárásáról a pandémia 2. évének végén.

A kilátástalanság oka a munkaerőhiány, a bizonytalanság, az árak emelkedése. "Nem tudja senki, hogy mit lehet tenni, sokan pedig egyszerűen elfáradtak, és nem akarják így tovább csinálni". Az energiaárak, a nyersanyag árak, az élelmiszeripari árak emelkedése miatt szerinte 30-40 százalékos áremelkedést könyvelnek el költség oldalon, amit szerinte nagyon nehéz érvényesíteni, hiszen az emberek nem fogják megfizetni, és úgy meg nem éri meg majd fenntartani bizonyos étterem típusokat.

Koronavírus - Ausztria
 
Koronavírus - Ausztria
 
Bécs, 2021. november 22. Egymásra helyezett székek egy bezárt kávézó bejárata előtt Bécsben 2021. november 22-én, a koronavírus-járvány miatt elrendelt tíznapos teljes lezárás első napján. Ausztriában 2022. február 1-jétől kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás. MTI/EPA/Christian Bruna
Fotó: Christian Bruna
 

 

"Nagyon nehéz megmondani, hogy mire költik a vendégek a pénzüket, az biztos, hogy most jóval kevesebb vendéglátóhely van nyitva, mint a járvány előtt, és ezeknek egy része jól megy, csak amikor az emberek az utcáról azt látják, hogy egy étterem tele van, akkor az még nem biztos, hogy nyereséget tud termelni, mert hiába jön több bevétel, elmegy a költségekre". Hogy az emberek meddig tudják és milyen mértékben megfizetni az árakat, az még a jövő zenéje, mindenesetre jelenleg nem látszik, hogy a vendéglátás tömegében olyan nagyon jó jövedelmező iparág lenne a következő években. "Olyan árakon és költségszinten kell működni, hogy megérje".

"Bízunk benne, hogy vendéglátás lesz, és az átalakulás után ki fog derülni, hogy milyen típusú vendéglátás lesz". Flesch elmondta, hogy a decemberről is úgy tűnt, hogy igen jó hónap lesz, "és akkor az ember már reggel ilyen híreket olvashat, hogy Izrael és más országok megint lezárták a határokat". Az elmúlt három hónapban pedig éppen onnan érkeztek a legtöbben, "ők leálltak, a vendégek nem érkeznek meg, pedig több millió forintot költöttek volna el. Kiesik megint december, de közben mindenki visszavett annyi embert, hogy ki tudja őket szolgálni, így egyszerűen ez a része szinte tarthatatlan állapotot eredményez".

Arról, hogy tulajdonosi szerkezetben is nagyok a változások, Flesch elmondta, rengeteg szálláshely épült és nyitott, és sok elavult szálláshely soha nem fog megnyitni: "ha szakmai alapon valami pozitív dolgot elmondhatok, az az, hogy rossz minőségű régi szálláshelyek új, modern minőségűre cserélődnek, ami a vendégeknek nagy előny lesz. Az a kérdés, hogy ki fogja őket kiszolgálni".