„Zajlik
Reggeli gyors

Nem mehetünk el amellett sem, amikor a tanár a bántalmazó

24/06/2024 12:52

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

"Nem normális, nem veszitek észre?” – folyamatosan bántalmazott verbálisan egy kilencéves kislányt egy Fejér megyei pedagógus hónapokon át. A kislány emiatt depressziós lett, és véget akart vetni az életének. Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyerekjogi vezetője nyilatkozott erről a Klubrádióban.

2024. június 24. Reggeli gyors - részlet 24.06.24. Szlankó Viola
08:02
00:00

"Nem nőnek ezek az esetek, hanem ez jelen volt mindig is a társadalomban. Ami változik, az az, hogy hogyan ítéljük meg az agressziót a szülő-gyerek-relációban, vagy tanár-gyerek-relációban, vagy akár a gyerekek közti viszonyrendszerben" - mondta Szlankó Viola. Az UNICEF 2022-ben a Mediánnal együtt kutatta a gyerekek iskolai környezetben történő bántalmazását, és ott azt tapasztalták, hogy a gyerekeknek a 25 százaléka mondja azt, hogy a bántalmazó a tanár. "Mostanában a kortárs bántalmazásról szoktunk beszélni, amikor a gyerekek, fiatalok egymást zaklatják de ez az eset is felhívja arra a figyelmet, hogy nem mehetünk el amellett sem, amikor a tanár a bántalmazó."

A tanári pálya az egy komplex hivatás, Szlankó szerint együtt érzünk a tanárokkal, amikor arról beszélünk, hogy milyen sok gyerek van az oktatásban, ők milyen kevés támogatást kapnak, de ez egy ilyen helyzetben nem menti fel a pedagógust. "Nyilván a tanárképzésnek is dolga az, hogy felkészítse a tanárokat a kicsit nehezebb esetekre- mondta -, illetve, hogy aztán a tanteremben esetleg megkapják például a pedagógiai asszisztensek formájában azt a támogatást a tanárok, amit egyébként egyedül nem tudtak megoldani."

Szlankó Viola ebben a történetben azt emelte ki, hogy milyen figyelmes volt a szülő, az anya. Végigjárta az ilyenkor szokásos lépcsőfokokat. Először a tanítónak jelzett, amikor észrevette, hogy a kislánya rosszul van, utána iskolapszichológussal próbált egyeztetni. Amikor ezek nem jártak sikerrel, akkor ment az iskola vezetőjéhez, amikor ez sem járt sikerrel, akkor a tankerületnél tett bejelentést, és még az oktatási ombudsmanhoz is elment, és végül is ugye ez az, ami érdemben változtatott a helyzeten. Kevesen járják végig ezeket a lépcsőfokokat. Itt az anya nagyon tudatos volt, nagyon kitartóan próbált segíteni a gyereknek, és végül is ez eredményre vezetett, de nagyon sok olyan eset van, amikor már sokkal hamarabb elakadnak ezek a folyamatok is. Ugye itt a felvételben is hallhatjuk, amit az anya rögzített diktafonon, hogy a gyerek elmondja, hogy ő meg akar halni. 

A szakellátásra vonatkozóan van gyerekbántalmazás megelőzésére és kezelésére vonatkozó protokoll. Ahogy Szlankó elmondta, a gyerekvédelem csak a szakellátásra vonatkozik, nem pedig a köznevelésre. Arról beszélt, hogy jó lenne, ha a köznevelésben, vagyis minden iskolában lenne gyerekvédelmi irányelv.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szlankó Violával
2024.06.24., hétfő 8:35
Riporter: Szénási Sándor