„Ki
Publicisztika
Le a melltartóval - Dési János jegyzete
Publicisztika

Le a melltartóval - Dési János jegyzete

Csak annyiban érdekes ez az öltözködési rendelet, hogy minden konzervatív diktatúrában akadnak erkölcs-csőszök, akik ilyenkor felhevülnek, eljött az ő idejük. Majd ők megmondják, ki mit hordhat.  Így kezdték a tálibok is, és tessék, milyen szép eredményeket érnek ma már el a divatot illetően.

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete

Pintér Sándor besétál a kormányülésre és közli a főnökével, hogy minden kontroll alatt. Lázár János nyilván szintén ebben a szellemben referál a vasút állapotáról, úgyhogy a Várból nézve minden patent. A valóság megélése marad a mi kiváltságunk.

Képregény – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Képregény – Józsa Márta jegyzete

"Mi lett volna, ha a felvonuláson az akkumulátorgyár píárosai által megrendelt virágköltemény bámulása mellett a publikum egy része képeket láthatott volna teszem azt a Karmelita előtt tüntető diákokról vagy az ukrajnai menekültekről. Na ugye."

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete

A külföldi hírek között elhangzott, hogy Azerbajdzsán politikai menedékjogot ad az elvesztett választások után Magyarországról elmenekült egykori miniszterelnöknek és családjának, a külügyminiszternek és közeli hozzátartozóinak, köztük egy ismert, de már visszavonult válogatott labdarúgónak.

Nemkirályi felhajtó - Rózsa Péter jegyzete

18/07/2024 18:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Hiába, a felelőtlen, hanyag újságírók nem a megfelelő nézőpontból mutatják meg az eseményeket.

2024. július 18. Esti gyors - részlet 2024.07.18. Rózsa Péter jegyzete
02:35
00:00

Tarthatatlan, amit egyes, a kormánytól független újságírók csinálnak; pontatlanok, tájékozatlanok miegymás. Itt van a legújabb, tegnapi félretájékoztatás esete: a Magyar Narancs 60 millió forintra becsülte annak a BMW-nek az árát, amivel az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter a Dalszínház királyi felhajtóján parkolt. A ház vezetősége közleményben tárta a nagyérdemű elé az igazságot, s ezzel rá is mutatott az újságírói felelőtlenségre, hanyagságra. E szerint az a bizonyos autó nem 60, hanem harmadával kevesebbe kerül, vagyis csupán 40 millióba. És még egy felelőtlen állítást is kipellengéreznek, amikor arról írnak, hogy ők, mármint az Opera vezetői azt a helyet, ahol a szerény, 40 millióra taksált kocsi parkolt, egyszerűen csak Hajós utcai kocsifelhajtónak hívják. Attól persze még ez ténylegesen a királyi felhajtó, hiszen ez közvetlenül kapcsolódik ahhoz a lépcsősorhoz, ami egyenesen Erzsébet királyné egykori, külön páholyához vezet. A sok pontatlanság és hanyagság tehát oda vezet, hogy hamis színben tűnteti fel a Dalszínház vezetőit, sőt, az egész társulatot, és ezzel – ismét a vezetők közleménye szerint – rontják az intézmény hírét, ami a látogatottság és így a bevételek csökkenését okozhatja. Szegény, sokat korholt filozófusunk, Lukács György egyik mondása kívánkozik ide, idézem: „Nevetséges dolog azt hinni, hogy a hibákat a rájuk való reagálások okozzák.” Persze Ókovács Szilvesztert nyilván nem zavarja, hogy ez a tette ezúttal is nevetség tárgya lett, mint nemrég, amikor a Carmina Burana előadását azért erőszakolta meg egy fél órás szünettel, hogy a nagyérdemű közönség eközben a ház büféjében bőségesen fogyaszthasson, ezzel is növelve a bevételt. Ehhez képest egy hatvan – pardon, csak 40 milliós luxuskocsival való villogás kismiska. Vagy nagymiska, nézőpont kérdése. És mint tudjuk, ezt, a nézőpontot a szolgák életében mindig az üléspont határozza meg, így lehet károkozásnak feltüntetni, ha a sajtó túlbecsüli egy repikocsi árát vagy királyi jelzővel illet egy egyszerű utcai bejáratot. Hát így állunk, és így ülnek ők, a gazdagék, a hatalmasok, akiknek már valóban a hatalma túl sok. De, amint láthatjuk, még mindig nem elég nekik.

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2024. július 18-ai adásában hangzott el.