„Támogassa
Megbeszéljük...

Niedermüller a bérlakástörvényről: Mindez nem is leplezett rablás

18/05/2021 19:33

| Szerző: Klubrádió/pj

Bolgár György a Megbeszéljükben Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármesterrel arról a Böröcz László Fidesz-képviselő által benyújtott törvényjavaslatról beszélgetett, mely szerint az állam kötelezné az önkormányzatokat, hogy eladják bérlakásaikat a bérlőiknek, akár 10%-os értéken. Az önkormányzatok ugyan egységesen tiltakoznak – még fideszes városvezetők is "marhaságnak" tartják a javaslatot – a Fidesz pedig közben úgy tesz, mintha ezzel is a nép javát akarnák. De milyen következményei lehetnek egy ilyen döntésnek?

2021. május 18. Megbeszéljük - részlet 21.05.18. Niedermüller Péter
10:49
00:00
Erzsébetváros vezetője szerint mindez sima – nem is leplezett – rablás. Az önkormányzati bérlakások nem állami tulajdonok, hanem az önkormányzatokon keresztül az ott élő embereké. Ezzel pedig a lakásvagyont a helyben élő emberektől veszi el a kormányzat. A VII. kerületben kb. 1600-1800 bérlakást van, amit a döntés érintene, és ha ebben a jelenlegi formájában életbe lépne ez a törvényjavaslat, akkor azzal kb. 67 milliárdos veszteséget okoznának csak Erzsébetvárosnak – amennyiben minden lakást megvásárolnának a benne lakók.

Erzsébetvárosban döntő többségükben alacsonyabb jövedelmű emberek laknak az önkormányzati lakásokban, olyanok, akik nemigen tudnának albérletet fizetni – mondja Niedermüller Péter, VII. kerületi polgármester. A törvényjavaslat szerinte megnyitja a kaput a lakásmaffiának, ugyanis szerinte pillanatokon belül megjelennek majd a spekulánsok, akik felkínálják  a bérlőknek, hogy megveszik nekik a lakást, még adnak is érte pénzt, csak hagyják ott az ingatlant. És miután az önkormányzati lakásokból kiebrudált lakók megpróbálnak a kapott pénzből saját ingatlant vásárolni, nem fognak tudni találni abból az összegből, amihez hozzájutottak.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
Niedermüller Péter
 
Budapest, 2019. november 27. Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Azok a bérlők, akik szívesen megvennék maguknak a lakást, gyakran nem rendelkeznek azzal az pénzmennyiséggel, amivel mondjuk a csökkentett 10%-os áron megvehetnék az önkormányzati bérleményt 2-3 millió forintért, kénytelenek lennének bankhitelt felvenni. Azonban ha kapnak is ilyet, az a veszély fenyegetne, hogy egy idő után nem tudnák a részleteket törleszteni, mindez pedig hasonló válságot generálna később, amilyet a devizahitelek esetén is láttunk, amikor sokan veszítették el a lakhatásukat.

Niedermüller szerint ez a törvényjavaslat semmire nem figyelt azon kívül, hogy "a Fideszhez közeli NERcegek és hercegek" megvásárolhassák az önkormányzati ingatlanokat.

A VII. kerületben vegyesen vannak határozatlan és határozott idejű bérleti szerződések, ez függ attól is, ki mikor kötötte azt az önkormányzattal. A törvény a múlt év december 31. előtt kötött szerződésekre vonatkozik, így előfordulhat olyan is, hogy valaki csak néhány hónapja lakik a bérlakásban, amit az önkormányzat drága pénzen újíttatott fel, most pedig olcsón, néhány millióért megvásárolhat. Ezt rablásnak tekinti a DK-s kerületvezető.

A polgármesterek az önkormányzatok vagyonának elvesztésén túl azt is kifogásolják, hogy megszűnik a szociális lakáspolitika lehetősége is, nem lehet a leginkább rászorultakon segítseni. Az önkormányzatoknak nem marad lakástulajdona, így nem tud segíteni azoknak, akiknek a legnagyobb szüksége volna rá. Mozgástér hiányában krízishelyzetekben sem lehet segíteni, amikor tűz üt ki vagy mondjuk gázrobbanás történik és el kellene helyezni lakókat, vagy családon belüli bántalmazás elől menekül valaki. Nidermüller Péter szerint ez a törvényjavaslat is illeszkedik abba a családpolitikába, amit a kormány folytat; ami csak a jobb módú emberekben gondolkodik, és lemond a leginkább kiszolgáltatottakról.

Krízislakásokra pedig minden önkormányzatnak szüksége van, de ez a javaslat egy olyan helyzetet állítana elő, hogy a legjobb ingatlanokat megvásárolják a bérlők, és csak azok maradnának az önkormányzatnál, melyek a legrosszabb állapotúak, amelyek nem forgalomképesek, de amelyekre rengeteget kell költeni. Miközben minden lehetséges anyagi forrást elvon a kormány Erzsébetvárostól is, ezzel pedig egy példátlan és kezelhetetlen szociális és lakhatási válságot idéznek elő.

Megbeszéljük
2021. május 18. kedd 16:00
Műsorvezető: Bolgár György
Szerkesztő: Zsidai Péter