„Zajlik
A lényeg

Olimpiai bajnok lett a magyar férfi párbajtőrcsapat!

2/08/2024 21:38

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Nehezen lehetett volna izgalmasabb a férfi párbajtőrcsapatok olimpiai döntője: a ráadásban adta a győztes tust Siklósi Gergely a címvédő Japán ellen.

Az esti döntőben a címvédő Japán ellen vívott Magyarország. Yamada és Siklósi kezdett, eltelt egy perc találat nélkül, így megkapta mindkét fél a figyelmeztetést. Az asszó felénél a japán tudott adni egy tust, majd fél perccel később Siklósi egyenlített. Aztán a magyar szép tust adott, a kezén találta el Yamadát, 2-1-es magyar vezetéssel indult a finálé.

Következett a friss olimpiai bajnok Kano Koki, ellenfele a vb-címvédő Koch Máté volt a második párban. Remek védekezés és visszaszúrás után Koch találta el a vállán ellenfelét. Kisebb hangzavar alakult ki a nézőtéren, de Kochot nem zavarta meg, lábra talált. Kano válaszul elindult és talált, közben a nézők a La Marseillaise-t énekelték. Fél perccel a vége előtt Koch adott tust a japánnak, és innen már lepörögtek a másodpercek, 3-1-re nyert a magyar vívó, 5-2 Magyarországnak.

Komata következett Andrásfi Tibor ellen, a japán tartalékként érkezett és egyéniben nem vívott. Eltelt egy perc tus nélkül, piros lapot kapott mindkét vívó és 6-3-ra módosult az állás. Ezután rögtön aktívabbá vált és talált is Komata. Együttes után megint a japán adott tust, 4-2-re nyert Komata, 7-6-ra feljött Japán.

Yamada és Koch folytatta a negyedik asszóval. A magyar lépett fel kezdeményezőbben és megint lábra szúrt. Koch vitte be a második találatot is, sőt, a harmadikat is egy jó védekezés után. Fél perccel a vége előtt szépített a japán vívó, aki Tokióban 6. volt egyéniben. Így is Koch nyerte az asszót 3-1-re, ezzel a magyar párbajtőr-válogatott vezetett 10-7-re.

Komata következett Siklósi ellen, aki az előző olimpia ezüstérmese volt egyéniben. A japán talált be először, de magyar ellenfele tudott válaszolni, ez történt az első percben. Aztán Siklósi adott egylámpást: mindketten szúrtak, de a magyar mellkasa előtt elment ellenfele pengéje. Egy perccel a vége előtt Komata egyenlített. 2-2 lett az ötödik asszó vége, 12-9-es magyar vezetés.

Párizs 2024 - Vívás
 
Koch Máté és a japán Komata Akira a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi párbajtőr csapatversenyének döntőjében a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Erős kezdés Nagy Dávidnak, aki Andrásfi helyére szállt be, hiszen Kano ellen lépett pástra a magyar bajnok. És jól kezdett, a könyökét találta el az olimpiai bajnoknak. Megnézték és megadták Nagy második találatát is. Aztán nagy taktikai csata után szépített Kano, majd egyenlített egy elképesztően technikás találattal. 2-2 lett a vége, 14-11 volt Magyarországnak.

Komata folytatta Koch Máté ellen, velük kezdődött a mérkőzés utolsó harmada. Együttes találattal kezdtek a felek, aztán Komata talált, és egy kisebb megállás után újabb tust adott, sőt, a magyar vívó támadása után a harmadikat is bevitte és kiegyenlített Japán. Együttes találat következett egy perccel a vége előtt. Ezután Koch ért el tust és újra vezetett Magyarország. Ezt az asszót 5-3-ra nyerte Komata, de előnnyel tudta átadni a stafétát a magyar, 17-16-nál.

Jöhetett Yamada és Nagy Dávid az utolsó előtti párban. Elsőre sikerült védenie Nagynak a támadást, másodikra már nem, megint egyenlített Japán. Aztán elindult a japán és Nagy adott tust. Egy perccel a vége előtt a magyar ellenfele csuklóját találta el. Sőt, a magyar vívó támadott és újabb találatot ért el. A vége előtt 8 másodperccel Yamada kitörés után adott egy tust, de Nagy Dávid 3-2-re nyerte az asszót, és Magyarország 20-18-as előnnyel fordult az utolsó asszóra.

Amelyet Siklósi Gergely vívott Koki Kanóval szemben. Fél perc után a japán találta el a magyar vívó alkarját. Sőt, nem sokkal később ki is egyenlített. Ezután együttes találat következett 21-21-nél. Egy perccel a vége előtt Siklósi talált közelről. 36 másodpercnél újabb magyar találat következett, ez kéttusnyi előnyt jelentett. A következő együttes volt, videózást kért Siklósi, de nem változott az állás. Kano aztán jött és zárkózott. Újabb együttes találat következett, majd 7 másodperccel a vége előtt egyenlített Kano, 25-25.

Következett az egyperces hosszabbítás, amelyben a magyar csapat lett a kedvezményezett. Az utolsó találatot Siklósi Gergely vitte be, amivel olimpiai bajnok lett Magyarország (26-25)!