„Klubrádió
A lényeg

Orbán: A becsülettel elvégzett munka derűjével állok önök előtt

16/05/2022 14:59

| Szerző: Klubrádió

Megválasztották Orbán Viktort miniszterelnöknek, a Fidesz elnöke beszédében a többi között azt mondta: " a felhatalmazás a választóktól, a magyar emberektől jön, ezért pedig megdolgoztunk, megdolgoztam". Szerinte a választás megmutatta, hogy "Magyarország olyan ország, ahol nem történhet, nem történhetnek választási visszaélések". Szokásához híven beszélt "Brüsszelről" és Soros Györgyről is, úgy véli, a bukásukra játszottak, rájuk lőttek, de nem találták el őket.

Orbán Viktor, akit ötödször választottak meg miniszterelnöknek, megköszönte képviselőtársainak a támogatást, a választók bizalmát. „A képviselők választottak meg most, de a felhatalmazás a választóktól, a magyar emberektől jön, ezért pedig megdolgoztunk, megdolgoztam: a becsülettel elvégeztt munka derűjével állok önök előtt” – fogalmazott a Telex tudósítása szerint.

„Ellenfeleink gondoskodtak róla, hogy a választás soha nem látott nemzetközi és hazai ellenőrzés mellett történjék. Mindenki láthatta, hogy Magyarország olyan ország, ahol nem történhet, nem történhetnek választási visszaélések” – mondta, majd megköszönte az ellenzéki választási biztosoknak, hogy segítettek az ország jó hírnevének megvédést.

Orbán szerint a magyar demokrácia 32 éves történetében soha, egyetlen pártra sem szavaztak annyian, mint a Fidesz-KDNP listájára és jelöltjeire. És ami még fontosabb, tette hozzá, hogy 12 év kormányzás után megkapták a szavazatok abszolút többségét.

A szokásos ellenségképek

„Brüsszel és Soros György is a bukásunkra játszott – folytatta a miniszterelnök. „Nincs semmi pezsdítőbb annál, mintha ránk lőnek és nem találnak el bennünket” – tette hozzá. „Ilyen győzelmi sorozat a nyugati világban is szokatlan, a győzelem arányát tekintve pedig példátlan.”

Azt mondta: a magyarok kifinomult történelmi ösztönökkel és különösen kifinomult veszélyérzetekkel rendelkeznek. Megtanulták, hogy veszély idején a belharc bukással és országvesztéssel járhat. Most nem boldog békeidőket élünk szerinte. „Baj idején az összefogás parancs.”

Aki pedig kihúzza magát alóla, az veszélyt hoz a nemzetre, a hazára. Az ilyen pártok és politikusok baját alaposan ellátják a választók. A magyarok azt is tudják, hogy az összefogás nem jön létre magától. „A konszenzust nem megkeresni kell, hanem meg kell teremteni” – fogalmazott. A politikában ehhez erő, képesség, jó szív és hazaszeretet kell. Akinek ez megvan, megkaphatja az emberek bizalmát. Ez volt Orbán szerint a választás történelmi leckéje.

Ő a felelős

A miniszterelnöki munka szépsége, hogy minden fontosabb döntésért végső soron a miniszterelnök a felelős – mondta Orbán. Ez nagy teher, van, akit belenyom a földbe, és van, akit föllelkesít. Szerinte a miniszterelnöknek meg kell értenie, és elgondolnia előre, milyen idők várnak ránk, és felkészítse erre a magyarokat. Ez a feladat pedig megtanítja az emberrel, hogy egyedül sosem lehet elég okos. A sikeres kormányzáshoz a minisztereken túl tanácsadók, szakértők, szellemi emberek tucatjaira van szükség.

Járvány, gazdaság

Kiújulhatnak fenyegető járványok, a gazdasági visszaesés mélyülhet, a gazdasági országok felé tektonikus erővel felerősödik a migráció. Egy elhúzódó valóságos háború zajlik hozzá keleti szomszédunk földjén. Egy háborús évtized képe bontakozik ki a szemünk előtt, jó lenne, ha nem így lenne, de nem a vágyainkból, hanem a valóságból kell kiindulnunk – mondta Orbán.

Migránsok és gender

Orbán Viktor szerint Nyugat-Európában „öngyilkossági hullám” a nagy lakosságcsere programja például: a hiányzó nyugat-európai gyerekeket migránsokkal akarja pótolni. Ilyen a genderőrület is, és ilyen a liberális Európa programja, amely túllép a nemzetállamokon és a kereszténységen, és semmit nem ültet a helyükbe. „Egyszerre sújtanak bennünket gazdasági bajok, háború, Európa szellemi gyengessége és Brüsszel politikai tévelygése” – fogalmazott Orbán.

Háború, Ukrajna, gazdaság

Orbán szerint az EU meg van győződve arról, hogy szankciókkal térdre lehet kényszeríteni Oroszországot. „Ez papíron lehetséges, de én akárhogy is próbálok visszaemlékezni, nem jut eszembe olyan kontinentális zárlat, ami eredményes lett volna, de olyat láttunk, hogy az bukott bele, aki kitalálta. Reménykedjünk, hogy most másképpen legyen.”

“Félretesszük azt a tényt, hogy a kárpátaljai magyarok milyen jogsérelmeket szenvedtek el. És azt is, hogy Ukrajna elnöke és kormány nyíltan beavatkozott a választásba és az ellenfeleinket támogatta. Ennek ellenére Ukrajna számíthat Magyarországra és a magyar kormányra” – mondta Orbán.

Az ukrajnai háború gazdasági hatásairól azt mondta, a beszállítói forrásokat pótolni kell, a balkáni államokkal kiépített gázvezeték szerinte képes lehet kiváltani az ukrajnai vezetéket. „Az új paksi blokkok építése és a napenergia építése nemzetbiztonságilag is kulcsfontosságú lesz” – jelentette ki Orbán.

Beszélt arról is, hogy óvatos, de határozott árszabályozó intézkedéseket tesznek majd, az eredmények szeptemberre már látszanak, év végére elfogadható állapotok lesznek, az inflációt pedig megfékezik. A részletekről nem árult el többet a miniszterelnök. 

Európai Unió

Visszatérve „Brüsszelre”, a miniszterelnök feltette a szónoki kérdést: „Már csak az a kérdés, hogy mit keresünk az Európai Unióban? Meg is válaszolta: „az álmainkat”. A következő évtizedben Magyarországot az Európai Unióban képzeli el Orbán, de az Európai Unió megújításáért keres szövetségeseket. Ugyanis „Brüsszel” nap mint nap visszaél a hatalmával és olyanokat akar ránk erőltetni, ami nekünk rossz – fogalmazott Orbán. „Megvédjük a családokat, a határainkat, kiállunk amellett, hogy az apa férfi, az anya nő, nem fogadunk el olyan brüsszeli javaslatot, amely tönkre tenné a családjainkat” – tette hozzá.

Szerinte Magyarország és Lengyelország a keresztény-konzervatív közösség utolsó védőbástyája a liberális, globalista Nyugattal szemben. Akár meg is férhetnének egymás mellett, de „Brüsszel” a kizárólagosság és az egyszínűség szimbóluma lett. „Aki nem lép egyszerre, vizsgálatot kap estére” – fogalmazott, hozzátéve: a magyar kormány ez ellen lázad. 

„Harminc éve azt gondoltuk, Európa a jövőnk. Ma azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője. Érezzük a felelősségünk súlyát” –jelentette ki a miniszterelnök

(via Telex, kiemelt kép: MTI)