„Zajlik
Reggeli gyors/Reggeli személy

Orbán bedobott egy követ az EU állóvízébe

16/07/2024 14:54

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Magyarországnak a világban betöltött szerepét vizsgálták a Reggeli gyorsban, a Reggeli személy Magyari Péter, a Válasz Online újságírója volt. Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának az elnökségét, és Orbán Viktor végigjárta a Kijev, Moszkva, Peking, Washington-utat, és ennek különösen a Moszkva és a pekingi elágazása elég sok kritikát vont maga után, emiatt próbálják kijjebb tolni a magyar miniszterelnököt az Európai Unió döntéshozó részből. "Feltételezem, hogy nem derült égből villámcsapásként érte, hogy egy csomó nyugati politikus elítélte ezt az utat. Nyilván úgy érezte, hogy ebből több előny, mint hátrány származik" - mondta Magyari Péter.

2024. július 16. Reggeli gyors/Reggeli személy (2024. július 16., kedd 09:00): Magyari Péter
48:31
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

Július elsejétől fél évig Magyarország kormánya vezeti az Európai Unió Tanácsának üléseit, azaz megkezdődött a magyar elnökség. Orbán Viktor senkivel nem egyeztetve azonnal úgynevezett békemissziót tett: a múlt héten találkozott Donald Trump amerikai elnökjelölttel, korábban pedig Ukrajnába, majd Oroszországba utazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytasson megbeszéléseket, majd Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt. Az út miatt most az Európai Parlament 63 képviselője közös levélben kérte az Európai Uniót, hogy vonja meg Magyarország szavazati jogát a blokkban. 

Magyari Péter, a VálaszOnline külpolitikai újságírója
 
Magyari Péter, a Válasz Online külpolitikai újságírója Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 
 

"Alapvetően arról van szó, hogy Orbán kihasználta azt, hogy az EU soros elnökségét a magyar kormány vezeti, és így úgy tudott mindenféle külpolitikai találkozókat létrehozni, hogy őt úgy fogadhatták, mintha nemcsak egy magyar miniszterelnök lenne, hanem az Európai Unió egyik vezető tisztségviselője - mondta Magyari Péter a formális titulus kihasználásáról. - Miközben utóbbi minőségében nem lehetett volna ott, mert nem volt erre felhatalmazása a tanács többi tagjától. Ez nem arról szól, hogy az elnöklő ország határozza meg, hogy merre menjen tovább az EU, hanem technikailag ő vezeti le azokat az üléseket, ahol ezek a döntések megszületnek." Magyari szerint bár ilyen értelemben Orbán Viktor nem tudott a többi tagállam nevében vagy EU-s intézmények nevében bármiről tárgyalni, "Putyin mégis azt mondhatta, hogy az EU képviselőjével tárgyalok".

Arra nagyon jó volt ez a körút Magyari szerint, hogy emiatt az EU-s tagállamok összevesszenek egymással. Egyedül a szlovák kormányfő támogatta Orbán útját. "Tehát ez kívülről úgy nézhet ki, hogy mintha bedobtak volna egy követ az állóvízbe, és az látszik, hogy egy kritikus világpolitikai helyzetben, amikor háború van az Európai Unió szomszédságában, akkor az Európai Unió nem egy egységes világpolitikai tényező, hanem egy önmagával vitatkozó bizonytalan valami - mondta Magyari. - Erre mindenképpen jó volt ez a provokatív látogatás, illetve hát Orbán Viktornak a saját szempontjából biztos, hogy egy csomó oka volt arra, hogy ezt megtegye. Nyilván úgy érezte, hogy ebből több előny, mint hátrány származik."

Az Európai Uniót úgy találták ki, hogy minden tagállamnak a fontos ügyekben, és ide tartoznak a külügyek, vétójoga van. Tehát mégiscsak egy budapesti és egy pozsonyi kormány összefogva meg tud vétózni olyan világpolitikai jelentőségű döntéseket, mint mondjuk egy Oroszország ellen hozandó szankciót.

Magyari hozzátette: "Nagyon nehéz megfejteni, mert ebbe a részébe nem látunk igazán bele, hogy itt valóban annyi történik, hogy orosz érdekek mentén megjelenik egy trójai faló vagy egy ügynök az Európai Unión belül, a magyar kormányon keresztül. Vagy a magyar kormány így akar kizsarolni például befagyasztott pénzeket, amiből még mindig elég elég sok van, vagy hogy azt mutatja, hogy én egyébként tudok az oroszok kedvére is játszani, ha olyan a hangulat. Vagy arról van szó, hogy a Trump-szakértőkkel együttműködve van valami titokzatos mesterterv, amiben Orbán Viktor közvetítőként lép fel, és most előkészít valamit, amit majd jövő év januárjában látjuk, hogy pontosan mi az. Nagyon sokféle megfejtés van, és sajnos nem látjuk azt, hogy mi lehet a valóság."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy Magyari Péterrel
2024. július 16., kedd 9:00
Riporter: Dési János