„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán homofób támadása a Kreml receptjét követi

29/06/2021 07:21

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A magyar homofób pedofilellenes törvény kevésbé szól a szexuális orientációról, és inkább szól a félelem felkorbácsolásáról, az ellenőrzés szorosabbra fűzéséről és az uralmon levők hatalomban tartásáról. Ha nem láthatóak a szexuális kisebbségek, akkor könnyebb őket mumussá tenni. Lapszemle.

Az autokraták fegyverként használják a homofóbiát - írja Clara Ferreira Marques a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség véleményrovatában. Szerinte Orbán Viktor legutóbbi támadása az LMBTQ közösség ellen a Kreml receptjét követi, és nem annyira a nemi orientációról szól, hanem a hatalomról.

Az a kísérlet, hogy összekapcsolják az LMBTQ-embereket a pedofíliával, sok európai államot felháborított, és feszültséget okoz a 27 tagú Unióban - írja a szerző, és hozzáteszi: a melegek és transzneműek diszkriminálása egyre népszerűbb trükk az olyan erőskezű vezetők körében, akik el akarják terelni a figyelmet népszerűségük megingásáról. Az EU reakciósabbnak számító kormányai a Bloomberg publicistája szerint tesztelni szokták, hogy mi az, ami még elmegy, és Orbán Viktor, aki gyakran szidalmazza a bevándorlás és a liberalizmus gonoszságait, ebben gyakran élen jár. Már gyakorlatilag betiltotta az azonos nemű párok esetében az örökbefogadást, és lehetetlenné tette a jogszerű nemváltást.

Az új törvény, amely látszólag a gyermekek védelméről szól, még inkább megnehezíti a befogadást. Ebben azonban - folytatódik a Bloomberg eszmefuttatása - nincs semmi eredeti, a Fidesz a 2013-as orosz törvényből merített, amely az úgymond nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálásának a tilalmáról szól.

Az ilyen törvény legitimálja a homofób retorikát, csökkenti a szükséges támogatást az LMBTQ fiataloknak, és - miként azt kutatás igazolta - növeli az érintett egyénekkel szembeni erőszak esetében a toleranciát. Egy 2018-as felmérés kimutatta: az oroszok 63 százaléka hisz abban, hogy a "melegpropaganda" az orosz értékek összehangolt lerombolását szolgálja.

Lengyelországban a kormányzó nacionalisták a 2020-as elnökválasztási kampány kulcselemévé tették a homofóbiát. Vasárnap pedig Milos Zeman cseh államfő, egy Orbánt támogató interjúban undort keltőnek nevezte a transzneműeket.

Vajon mi mozdítja Magyarországot, Oroszországot és Lengyelországot, de még egyébként Ugandát is ebbe az irányba, miközben a világ jó részén előre lépnek az LMBTQ- jogok terén? A szerző szerint a válasz elkeserítően egyszerű: ez sokkal kevésbé szól a szexuális orientációról, mint a félelem felkorbácsolásáról, az ellenőrzés szorosabbra fűzéséről és az uralmon levők hatalomban tartásáról.

Gondoljunk bele - javasolja a Bloomberg kommentátora -, mi zajlott Oroszországban 2013-ban, amikor a törvényt elfogadták, és mi zajlik jelenleg Magyarországon. Nyolc évvel ezelőtt a Kremlnek azzal kellett foglalkoznia, hogy utcai tiltakozások voltak, miután Vlagyimir Putyin visszatért az elnökségbe a korlátozottabb hatalmat jelentő miniszterelnöki posztról.

Az még váratott magára, hogy a közvélemény-kutatásokban szárnyalni kezdjen a népszerűsége a Krím 2014-es bekebelezése nyomán. Magyarországon most Orbán annak a következményeitől szenved, hogy katasztrofálisan kezelte a COVID-járványt, és népességarányosan Peru után Magyarországon a legtöbb az elhalálozás. Jövőre, az egyesült ellenzéknek betudhatóan Orbán a legszorosabb választásnak néz elébe azóta, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt hatalomra került.

A magyar kormányfő intézett már a múltban hasonló támadásokat a migránsok, a menedékkérők, a magyar születésű Soros György, valamint a nagy létszámú roma kisebbség ellen. Az LMBTQ közösség sajnálatos módon különösen alkalmas arra, hogy kereszttűzbe kerüljön - fogalmaz a szerző, és magyarázatként hozzáteszi: nem azért, mintha a melegek vagy a transzneműek fenyegetést jelentenének az államra nézve, hanem azért, mert láthatatlanok, nem lehet őket megkülönböztetni a tömegtől, és így könnyen válnak falra festhető mumussá.

Ellenséges közegben nem mernek előlépni és kitárulkozni. Ettől aztán hemzsegnek az összeesküvés-elméletek. Olyan esetben pedig, amikor meleg vagy nemváltó egyének élenjáróbb szerepet töltenek be külföldön, akkor könnyű valamiféle importált, külföldről finanszírozott, nyugati ideológiaként beállítani mindent, ami LMBTQ. A homoszexualitás nyugati gondolatként való tálalása kiváló módszere az ellenfél legitimációtól történő megfosztásának.

De akik ezt a módszert alkalmazzák, a Bloomberg cikke szerint mindenkinek, saját maguknak is ártanak. A befogadás hiányának az egyik ára az alacsonyabb termelékenység.

Egyértelmű a kapcsolat az LMBTQ jogok és a gazdaság ereje között. A szerző hivatkozik a gender identitás tanulmányozásával foglalkozó Williams Intézet egyik 2014-es felmérésére, miszerint ha kiterjedtebbek a jogok a homoszexuális orentáció elismerése terén, akkor az magasabb egy főre jutó GDP-vel jár.

Magyarországon - olvasható Clara Ferreira Marques cikkében - már most is aggasztó a jól képzett fiatalok agyelszívása, és a helyzetet csak rontja, hogy a kormány szorosabban tartja kézben az egyetemeket. Orbán annyira aggódik, hogy - miközben közelednek a választások - adókönnyítést akar adni a 25 év alattiaknak. Szabadságban könnyebb lenne.