„Zajlik
Reggeli gyors

Orbán showműsora, amely haragra gerjesztette Brüsszelt

16/07/2024 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Azzal, hogy Orbán ismét Moszkvába utazott, hogy az ukrajnai háború befejezéséről tárgyaljon Putyinnal, heves bírálatot váltott ki a többi EU-országban, és Magyarországot immár az orosz külpolitika meghosszabbított karjának tekintik – írja a Frankfurter Rundschau.

2024. július 16. Reggeli gyors - részlet 24.07.16. Kárpáti János lapszemléje
05:00
00:00

Oroszország hasznos idiótái közül csak kevesen bizonyultak olyan segítőkésznek, mint a mostani magyar miniszterelnök – írja Keith Johnson, "Miként lett Orbán Viktorból Oroszország és Putyin bábfigurája" című átfogó elemzésében, amely a minap a Foreign Policy című amerikai portálon jelent meg, tegnap este pedig teljes terjedelmében, német fordításban közölte a Frankfurter Rundschau. A szerző szerint annak nyomán, hogy Orbán ismét Moszkvába utazott, hogy az ukrajnai háború befejezéséről tárgyaljon Putyinnal, heves bírálatot váltott ki a többi EU-országban, és Magyarországot immár az orosz külpolitika meghosszabbított karjának tekintik. Ugyanakkor Magyarország nem élvez kézzel fogható előnyöket Moszkva kiszolgálásából.

Orbán showműsora, amely haragra gerjesztette Brüsszelt

A Neue Zürcher Zeitung áttekintő cikke három eszkalációs szakaszra bontja a magyar vezető minapi megnyilvánulásait, mint fogalmaz, Orbán showműsorát, amely haragra gerjesztette Brüsszelt. Az első a Patrióták Európáért elnevezésű, szélsőjobboldali frakció megalakítása az Európai Parlamentben, a második az EU soros elnökségének az átvétele, a harmadik pedig a saját maga által békemissziónak elnevezett találkozósorozat.

A svájci lap emlékeztet arra, hogy a miniszterelnök már korábban is a kontinens fekete báránya volt, a korrupció Európa-bajnoka, akinek a kapcsolati hálója révén eurómilliók tűntek el, miközben ő maga akadályozta Ukrajna megsegítését. A júniusi EP-választás pofonnal ért fel számára, de aztán fordított a dolgokon, és összehozta azt a politikai csoportot, amelyet olyan illusztris nevek fémjeleznek, mint például a holland Geert Wilders vagy az olasz Matteo Salvini, és amely Marine Le Pen csatlakozása nyomán az Európai Parlament harmadik legnépesebb tömörülése lett. A EU Tanácsának soros elnökeként pedig az uniós központi állam megteremtésének állítólagos terve, a zöldítési megállapodás és az illegális migráció ellen harcol. Ő az európai jobboldal ünnepelt sztárja, aki Magyarországon eltörölte a jogállamot és a sajtószabadságot, és aki újabb és újabb trükkökkel teszi gyakorlatilag leválthatatlanná magát. A zürichi lap idézi Moritz Körner német szabad demokrata EP-képviselőt, aki szerint a soros elnökség ellátása most olyan, mint ha az iskolaudvar verekedő fenegyerekét tennék meg igazgatónak.

Ami azonban Ursula von der Leyen legrosszabb álmaiban sem jött elő, az az úgynevezett békemisszió volt – folytatódik a cikk. Orbán feltétel nélküli, azonnali tűzszünetet indítványoz Zelenszkijnek, és említést sem tesz Oroszország agresszor voltáról, illetve Ukrajna területi épségéről. Azután azt írja, hogy a békét nem lehet kényelmes brüsszeli fotelekből megteremteni, Putyint pedig száz százalékig racionálisnak nevezi.

A Neue Zürcher Zeitung felhívja a figyelmet arra, hogy Lengyelország vizsgálja annak a jogi lehetőségét, miként lehet idő előtt elvenni a soros elnökséget Magyarországtól. Úgynevezett békekezdeményezéséért egyedül az oroszbarát Robert Fico szlovák miniszterelnök méltatta Orbánt – teszi hozzá a lap.

Orbán Viktor Moszkvában
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én.
 Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

"A magyar elnökség még éppen csak elkezdődött, Orbán miniszterelnök máris jelentős károkat okozott"

A bécsi Der Standard Brüsszelből keltezett friss beszámolója azt emeli ki, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bojkottfelhívással válaszolt Orbán Ukrajna-politikájára: a magyar elnökség által összehívott informális szakminiszteri találkozókon a politikai szerepkört ellátó EU-biztosok helyett csupán hivatalnokok fognak részt venni. Levették emellett a napirendről azt a hagyományos programpontot is, hogy a Bizottság testületileg ellátogat a soros elnökséget ellátó ország fővárosába, mégpedig rögtön a hivatalba lépést követő napokban. Az osztrák lap hivatkozik az APA hírügynökség értesülésére, miszerint az Európai Parlament 720 tagja közül egyelőre 63-an írták alá azt a levelet, amelyben követelik még csak nem is a soros elnökség elvételét, hanem egyenesen Magyarország szavazati jogának a megvonását az EU Tanácsában. „A magyar elnökség még éppen csak elkezdődött, Orbán miniszterelnök máris jelentős károkat okozott” – áll a levélben.

Ma viszont megtartja alakuló ülését az újonnan megválasztott Európai Parlament, és megkezdődik a tisztségviselők megválasztása. A legfontosabb kérdés, hogy megkapja-e a szükséges többséget Ursula von der Leyen az újabb ötéves ciklus ellátásához. Amikor a tagállami vezetők megtették jelölésüket, csak Orbán szavazott nemmel.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.07.16., kedd 6:00
Riporter: Kárpáti János