„Zajlik
A lényeg

Orbán Tusványoson: Olyan változás jön, amilyenre 500 éve nem volt példa

27/07/2024 12:00

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A magyar miniszterelnök szerint Ázsiából kiindulva teljesen átalakul a virágrendszer, és a következő évtizedekben, évszázadokban Ázsia lesz a világ meghatározó központja.

Orbán Viktor egy Budapest–Bukarest gyorsvasútról tárgyalt a román miniszterelnökkel - ezzel kezdte tusnádfürdői beszédét a miniszterelnök a Bálványosi Szabadegyetemen.

A kormányfő szerint három nagy téma van az asztalon, az első a háború, a második, hogy mi lesz a háború után, új világ jön-e vagy a régi folytatódik, ha pedig új világ jön, akkor hogyan kell felkészülni arra. Orbán arról beszélt, hogy az európai politika összeomlott, szerinte azért, mert a Párizs–Berlin hatalmi tengely lényegében megszűnt.

"Az európai politika összeomlott. Európa ugyanis feladta a saját érdekeinek védelmét. Európa ma nem tesz mást, mint az USA demokrata párti külpolitikáját követi feltétel nélkül, akár önsorsrontás árán is. A szankciók, amelyeket bevezettünk, alapvető európai érdekeket sértenek, fölviszik az energia árát és versenyképtelenné teszik az európai gazdaságot. Az európai politika azért is omlott össze az orosz-ukrán háború kezdete óta, mert az európai hatalmi rendszer lényege a Párizs–Berlin tengely volt. A háború óta kiépült egy másik központ és egy másik hatalmi tengely. A Berlin–Párizs tengely nem létezik többé. Vagy ha van is, lényegtelen és megkerülhetővé vált. Az új erőközpont és tengely úgy néz ki, hogy London, Varsó, Kijev, a baltiak és a skandinávok" – fogalmazott Orbán Viktor.

Tusványos - 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáb
 
Tusványos - 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - Orbán Viktor előadása
 
Tusnádfürdő, 2024. július 27. Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j).
Fotó: Veres Nándor / MTI/Veres Nándor
 

Intellektuális bátorságra van szükség Orbán Viktor szerint a magyarok sorsa azon dől el, hogy értjük-e, mi történik a világban. A magyar kormányfő szerint olyan változás jön, amire 500 éve nem volt példa.

Orbán úgy véli, Ázsiából kiindulva teljesen átalakul a virágrendszer, és a következő évtizedekben, évszázadokban Ázsia lesz a világ meghatározó központja. Az a kérdés Orbán szerint, hogy a folyamat visszafordítható-e. Ő úgy látja, 2001-ben lett visszafordíthatatlan és megállíthatatlan, amikor Kínát felvette a Nyugat a WTO-ba (Kereskedelmi Világszervezet).

Arról is beszélt, hogy Trump azon dolgozik, hogy megtalálja a választ erre a folyamatra. A kormányfő szerint már megvan a magyar nagy stratégia, csak még túl értelmiségi, nem értenék szavazók. Kell még jó fél év, hogy ez a stratégia érthető legyen.

Orbán úgy véli, 2035-re demográfiailag önfenntartónak kell lennünk, 2025-ben a gyerekek után járó adókedvezményt ehhez meg kell duplázni. A nagy stratégiának nem szabad kis Magyarországból kiindulnia, a világban élő összes magyart magába kell foglalnia. Azt ígérte, belátható időn belül az összes magyarnak járó támogatást, például a családtámogatást kiterjesztik a magyarok lakta területekre az országhatárokon kívül is, pontos dátumot nem ígért.