„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánék közpénzből kötnek biztosítást hatalomvesztésre

30/06/2021 07:19

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A magyar miniszterelnök nem csupán átírja a szabályokat, hanem a bírót is a saját csapatából választja ki - írja Lendvai Pál, az Orbán, a minden gátlás nélküli csapatkapitány címmel. A New York Times pedig arról ír, hogy Orbán konzervatív elitet akar teremteni, ehhez 1,7 milliárd dollárért létrehozta a Mathias Corvinus Collegiumot, amit kritikusai a közpénzek legalizált ellopásának minősítik.

Lendvai Pál a bécsi Der Standardban megjelent cikkében annak alátámasztására, hogy az 58 éves politikus egész pályafutását kezdettől fogva a töretlen győzni akarás hajtja, és hogy ez összefügg életre szóló futballszenvedélyével, azt írja, hogy bennfentesek szerint Orbán Viktort három dolog érdekli igazán: a hatalom, a pénz és a futball, ebben a sorrendben.

2021. június 30. Lapszemle / Kárpáti János 2021.06.30.
05:06
00:00

Idéz Rényi Pál Dánielnek a 444 kiadásában megjelent "Győzelmi kényszerben" című könyvéből, amely szerint Orbán számára a játéknak soha nincs vége, mert az valójában nem játék, hanem az életünk függ tőle, és minden meccs addig tart, amíg nem győztél.

Csapatkapiányként - folytatja Lendvai - fegyelmezett parlamenti többségére támaszkodik, és saját csapatából választja ki a bírót is - értve ez alatt többek közt a legfőbb ügyészt, az adóhatóság elnökét, a médiafelügyelet és a számvevőszék vezetőjét. Arra is törekszik, hogy az ellenfelet ő maga nevezhesse meg.

Mindezt - írja a publicista - figyelembe kell venni annak a példátlan felháborodásnak az értékelésekor, amit az EU állam-, illetve kormányfőinek a tanácskozásán váltott ki Orbán azzal, hogy összemosta a homoszexualitást és a nemváltást a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekkel.

Ezzel meg kívánta osztani az ellenzéket, és újabb fenyegető hátteret kívánt teremteni a jövő áprilisi választásokra készülve. Ilyen hatalmas nemzetközi reakcióra azonban állítólag nem számított.

Angela Merkel maga mondta, hogy kancellársága másfél évtizede alatt soha nem élt át ilyen rendkívüli, mély és őszinte vitát az uniós tanácsban. Lendvai Pál ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök felszólította a magyar kormányfőt, tartsák tiszteletben az európai értékeket, vagy távozzanak az Unióból, felhívja a figyelmet arra, hogy az EU-ból nem lehet kitenni egy tagállamot, és hogy minden olyan intézkedés, amely fájdalmas lehetne az Orbán-rezsim számára, vagy teljes egyhangúságot, vagy minősített többséget igényelne - az utóbbi az Unió lakosságának legalább 65 százalékát kitevő minimum 15 tagállam együttszavazását jelenti.

A Fidesz már nagy hangerővel elindította az ellenoffenzívát - írja a Der Standard publicistája, és utal a magyar LMBTQI- közösség egyik szóvivőjének az értékelésére, miszerint a vitatott törvény tökéletes csapda az ellenzék számára. Ha ugyanis az tiltakozik ellene, akkor azzal fogják vádolni, hogy a homoszexuálisok és a pedofilek érdekeit védi a magyarokkal szemben.

Orbán konzervatív elitet, nacionalistább társadalmat akar teremteni, és e törekvés zászlóshajója a Mathias Corvinus Collegium, az MCC, amely 1,7 milliárd dollárnak megfelelő támogatásban részesült - írja a New York Times, megjegyezve, hogy az ilyen juttatásokat a bírálók a közpénzek legalizált ellopásának minősítik.

A Mathias Corvinus Collegium győri központja lesz a Konferenci
 
 Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke az MCC győri központjának leendő helyszínén, a Konferencia Hotelben tartott sajtótájékoztatón 2021. június 2-án. Szeptembertől a Káptalandombon található Konferencia Hotelben mintegy száz fiatal kapcsolódhat be az ingyenes tehetséggondozó képzésekbe. MTI/Krizsán Csaba
 
 

A cikk az európai szélsőjobb hősének nevezi a magyar miniszterelnököt. Megírja, hogy az MCC-nek juttatott pénz nagyjából a magyar GDP egy százaléka, és hogy ez az alapítvány így már nagyobb vagyon felett rendelkezik, mint amekkora a központi költségvetésből a felsőoktatásra évente fordított összeg.

„Ez nem a magyar felsőoktatásról, hanem a hatalom megszilárdítását szolgáló alapítványról szól” - idézi az amerikai lap Hiller István szocialista parlamenti képviselőt, az oktatási tárca volt irányítóját.

Orbán Viktor több mint egy évtizede uralja a magyar politikát, és az európai vezetők jórészt tolerálták kilengéseit, most azonban növekszik az Európában rá nehezedő nyomás, otthon pedig azt is megsínylette a népszerűsége, ahogyan a kormány kezelte a koronavírus-járványt - írja a New York Times. Kitér arra, hogy jövőre választások lesznek, hogy az ellenzék most egységes, és hogy fennáll a lehetősége a Fidesz hatalomvesztésének, vagy legalábbis a kétharmados többség elvesztésének.

A Fidesz a szupertöbbséget arra használja, hogy a hozzá hűségesek kezére juttasson közvagyont. Idézi a lap Szél Bernadett ellenzéki képviselőt, aki szerint Orbán és szövetségesei mintegy biztosítást kötnek saját maguk javára arra az esetre, ha elveszítenék a hatalmat.

A Mathias Corvinus Alapítványról a New York Times megemlíti, hogy a kuratórium tagjait életre szólóan nevezik ki, és csak ők maguk választhatnak új tagokat. Vezetőjük Orbán Balázs államtitkár. Szintén tagja a testületnek Szalai Zoltán, a kormánypárti Mandiner hetilap főszerkesztője. Az övé egyébként a közpénzből 2 millió dollárnak megfelelő támogatásban részesült Scruton kávéház, amelyet Roger Scruton konzervatív angol filozófusról neveztek el.