„Klubrádió
Reggeli gyors

Óriási a kimerültség az egészségügyben

11/03/2021 15:44

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A koronavírus terjedésének harmadik hulláma minden korábbinál nagyobb terhet ró az egészségügyi dolgozókra. A március elsejével életbelépett új egészségügyi jogviszony csak ront ezen a helyzeten – mondta Soós Adrianna. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke úgy véli, a kormánynak az lenne a feladata, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyekkel elismerik a dolgozók munkáját és legalább részben tehermentesítik őket.

2021. március 11. Reggeli gyors - részlet 21.03.11. Soós Adrianna
11:45
00:00

Nem meglepő módon nagyon nehezen bírják a koronavírus okozta extrém terhelést az egészségügyi dolgozók. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt is hozzátette, hogy március 1-jével – ami az új egészségügyi jogviszony aláírásának határideje volt – két megyei kórház foglalkoztatottjainak megfelelő számú egészségügyi alkalmazott hagyta el munkahelyét. És bár Soós bízik abban, hogy valamikor vissza fognak térni az egészségügybe, most nagyon hiányoznak.

A problémát az sem oldja meg, hogy nem sürgős beavatkozásokat elhalasztották, mert a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos betegek száma meredeken nő, és velük együtt a terhelés is. Az ápolók száma ezzel szemben nem növelhető tetszés szerint, ahogy az orvosoké sem.

Lelkileg, fizikailag és anyagilag is kimerültek az egészségügyi dolgozók a járvány harmadik hullámában. Soós Adrianna kifejtette: bár egyéb intézkedés mellett az átcsoportosításokat lehetővé tévő döntést gyorsan meghozták, de azt anyagi elismerés nem követi, ezért központi és átfogó megoldást várnak a fenntartótól.

Koronavírus - A fővárosi Szent János Kórház
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

Mindenképp szükség lenne olyan intézkedésre, amivel az egészségügyi dolgozók munkáját elismerik.

Soós arra is kitért, hogy nemcsak az egészségügyben jelentkezik az általános kimerültség és fásultság. A lakosság körében egyre többen érzik ezt, de mindenkit arra kér, hogy bírják ki még egy kicsit, a szigorú szabályokat. A cél az lenne, hogy minél kevesebb ember kerüljön kórházba, mert jelenleg nincs sok esély arra, hogy az ott dolgozók száma nőjön és minél kevesebb ember lát el minél több beteget, annál nagyobb a kockázat. Nem mindegy, hogy egy ápolónak, vagy orvosnak két beteget kell ápolnia, vagy húszat.

A műsorvezető Para-Kovács Imre felhozta, hogy a szociálpszichológia ismeri azt a jelenséget is, hogy amikor egy ilyen súlyos krízis levonul, akkor is sokakban elszakad a cérna és azt követően lép ki például az egészségügyből. Soós úgy látja, hogy ennek minden esélye megvan. A járvány borzasztó nagy teher, amit az új szerződés tovább súlyosbít. Azok közül is, akik aláírták ugyan az új jogviszonyt, fontolgatják, hogy elhagyják a munkahelyüket. Sokan közülük a pályát is tervezik elhagyni. Nagyon fontos lenne hogy őket valamilyen módon elismeréssel, több szabadidővel, magasabb bérekkel rávegyék, hogy maradjanak az egészégügyben.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszásra kattintva.

Reggeli gyors
21.03.11. 8:12
Riporter: Para-Kovács Imre