„Zajlik
A lényeg

Régi csatarepülővel támadtak az oroszok, a felét ellőték az ukránok

14/03/2022 14:17

| Szerző: Klubrádió

Különleges videót tett közzé az Orosz Föderáció honvédelmi minisztériuma. Egy légvédelmi rakétatalálatot kapott SZU-25-ös csatarepülőgép a jobboldali hajtóművet ért találat után, vélhetően egy megmaradt hajtóművel vissza tudott térni az orosz bázisra. Az orosz légierő vagy későbbre tartogatja a korszerű gépeit vagy tényleg kifogytak, és kénytelenek mindent, a régi gépeiket is hadra fogni.

A SZU-25-ös nem új konstrukció, már az afganisztáni háborúban is ezt vetette be a szovjet légierő, amikor szárazföldi célpontokat, utakat, falvakat, és bunkereket kellett lerombolni. A videóban megszólal egy, a nevét és rendfokozatát titkoló orosz pilóta, aki a sisakjának a napvédőjét is lehajtotta, nehogy később bárki felismerje.

A pilóta egyebek mellett elmondta, hogy a repülőgép egy ukrán földi célpont támadása után kapott találatot, valószínűleg egy vállról indítható légvédelmi rakéta közeli robbanása következtében. A sérült SZU-25-ös a támadó géppár második (kísérő pozíció) repülőgépe volt, a célterületet elhagyva, emelkedés közben a jobb oldali hajtómű mellett robbant fel a légvédelmi rakéta közelségi gyújtója. A gépen súlyos károk keletkeztek, a repülő egy megmaradt hajtómű segítségével eljutott a kiinduló légibázisra. A súlyosan sérült gépen - a géppár parancsnoka szerint - felmondta a szolgálatot a hidraulikus rendszer (ez biztosítja a rásegítést a kormányfelületekhez, kiengedi a futóművet stb.) és nem működtek a fedélzeti műszerek sem. A sérült repülőgépet a parancsnoki gép kísérte vissza a repülőterére, ahol a sérült gép le tudott szállni, majd a betonról a pilóta szándékosan a fűre kormányozta a SZU-25-öst, hogy a többi gép tovább tudja használni a futópályát fel- és leszállásra.

A SZU-25-öst kifejezetten alacsonytámadó feladatokra tervezték még 1975-ben a Szovjetunióban és számos példányt vetettek be közülük Afganisztánban. Az erősen páncélozott, nehézfegyverzetű csatarepülőgép maximális felszállótömege 17 tonna, ebből közel 5-7 tonna is lehet a tíz különböző pontra felfüggesztett fegyverzet súlya. Az orosz légierő által publikált videóból az is kiderül, hogy a csatarepülőgép szárnya alá nem irányított rakétakonténereket, úgynevezett UB-blokkokat függesztettek, amelyekből elsősorban ellenséges katonákra és könnyebb erődítésekre, valamint könnyűpáncélos célpontokra lőnek. A géptípus jelenléte az Ukrajna elleni háborúban azt is jelenti, hogy az orosz légierő vagy későbbre tartogatja a korszerű gépeit vagy tényleg kifogytak, és kénytelenek mindent hadra fogni, amit még találnak a repülőtereiken.