„Támogassa
Reggeli gyors

Orosz rakétarobbanás – Semmit sem tudunk

14/08/2019 09:33

| Szerző: Klubrádió

A kísérleteket felügyelő Roszatom arról híres, hogy nem kommunikál. Nem mellesleg ez a cég építené a Paks 2 atomerőművet.

2019. augusztus 14. Reggeli gyors - részlet 19.08.14. Mátyás Eszter
07:50
00:00

Mégsem evakuálják azt az orosz falut, Nyonokszát, amelynek a közelében még 8-án robbant fel egy atomrakéta. Arhangelszk megye kormányzója 5 nappal később jelentette be, hogy megkérték a lakókat a település ideiglenes elhagyására, de nem kiürítésről van szó, majd ezt a bejelentést is visszavonta. A Roszatom, amely a közelben végzett rakétakísérleteket, csak csöpögteti az információkat, napok kellettek ahhoz is, hogy elismerje: egy reaktív meghatású hajtóművön dolgoztak a szakemberei. Valószínűleg olyanon, amelyet Putyin már korábban egyenesen csodafegyvernek titulált. Hírek szerint 5 ember halt meg, de először csak 2 áldozatról beszéltek. Magyar szempontból fontos, hogy arról a Roszatomról van szó, amely a Paks 2 beruházást végzi.

Mátyás Eszter, az Energiaklub szakértője a Reggeli gyorsban elmondta, nagyon kevés konkrétumot lehet tudni, szinte semmit. Az orosz hatóságok ugyanúgy titkolóznak, ellentétes információkat közölnek, mint 1986-ban, a csernobili katasztrófa idején. Az talán tényként kezelhető, hogy a robbanás után a közelben a háttérsugárzás hirtelen megemelkedett, a gammasugárzás értéke megnőtt. A környező, sőt távolabbi országokban is végeznek méréseket, például Norvégia már közölte, hogy ott nem észleltek változást. Persze az kiszámíthatatlan, hogy a szél merre viszi az esetleg kialakult radioaktív felhőt, akár Magyarország fölé is elhozhatja. Volt már arra is példa, hogy Észak-Amerikában mértek magasabb sugárzást, csak később derült ki, hogy Csernobil közelében erdőtűz volt és annak a füstjét észlelték.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ugyan figyeli azoknak az országoknak a tevékenységét, amelyek nukleáris iparral, fegyverekkel rendelkeznek, de Oroszország esetében hiába vannak szabályok. A Roszatom arról híres, hogy előtérbe helyezi a fegyverkezést, no meg arról, hogy szinte egyáltalán nem kommunikál a külvilággal.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép (illusztráció): Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.08.14. 06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter