„Zajlik
Reggeli gyors

Oroszország győzelme: Putyin veresége

18/08/2023 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Ha a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök vereségével érne véget, akkor az Oroszország számára győzelemmel érne fel  mondta Timothy Garton Ash brit történész a Neue Zürcher Zeitungnak.

2023. augusztus 18. Reggeli gyors - részlet 23.08.18. Kárpáti János lapszemléje
05:20
00:00

A londoni Financial Times minapi cikke után most a Bloomberg amerikai hírügynökség foglalkozik azzal, hogy Soros György visszavonulót fúj, miközben a jobboldal teret nyer Európában. Az írás szerint Soros a jobboldal mumusává vált a liberális ügyek globális támogatása miatt, és ez leginkább Európa keleti részére igaz, ahol dollármilliárdokat költött el a demokratikus értékek előmozdítására a vasfüggöny leomlását követően.

A döntést, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok legtöbb európai unióbeli tevékenységével felhagynak, fia, Alexander hozta meg, aki tavaly decemberben vette át az irányítást. Nem is jöhetett volna ez rosszabb pillanatban azon politikusok és aktivisták számára, akik megpróbálják megállítani a populista erők előretörését a kontinensen – állapítja meg a Bloomberg. A szerző emlékeztet arra, hogy a 93 éves magyar zsidó, aki túlélte a holokausztot, majd elmenekült a totalitárius uralom elől, hogy aztán amerikai állampolgárrá váljék, az alapítványokon keresztül 19 milliárd dollárt fordított az elmúlt három évtizedben Európa korábban kommunista országaiban a roma kisebbség és a migránsok jogvédelmére, a médiaszabadság támogatására, a korrupció figyelemmel kísérésére és a jogállamiság erősítésére.

A nacionalista és populista erők befolyásának az utóbbi időben tapasztalható növekedésére két példát hoz fel a cikk: az egyik, hogy Giorgia Meloni lett a kormányfő Olaszországban, a másik pedig, hogy Robert Fico volt szlovák miniszterelnök vezeti a közvélemény-kutatások népszerűségi listáját a szeptember végi választásokhoz közeledve. Eközben egyre több finanszírozás jut azoknak a csoportoknak, amelyek ultrakonzervatív ügyeket karolnak fel – teszi hozzá a Bloomberg, és ennek alátámasztására megemlíti egyfelől azt, hogy egy európai parlamenti jelentés szerint a melegházasság és az abortusz elleni kampányokra 707 millió dollárt fordítottak 2009 és 2018 között, másfelől pedig azt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya 1,3 milliárd dollárt öntött abba az állami alapba, amely a nacionalista Fidesz célkitűzéseit hirdeti.

A Nyílt Társadalom Alapítványok érvelése szerint ugyan a demokrácia ügyének a támogatása folytatódni fog a térségben, különösen az EU határain kívül található országokban, ám erre a visszavonulásra mégis akkor kerül sor, amikor a demokrácia ellenzői erősödnek – hangsúlyozza az amerikai hírügynökség.

Putyin veresége Oroszország győzelme lehet

A svájci Neue Zürcher Zeitung interjút közöl Timothy Garton Ash brit történésszel, aki évtizedek óta igen szoros figyelemmel kíséri a kelet-, illetve közép-európai fejleményeket, és aki új könyvében úgy fogalmaz, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború véget vetett úgymond „a fal utáni” – vagyis a berlini fal leomlását követő – történelmi korszaknak. A mostani interjúban is tesz egy figyelemre méltó megállapítást: azt, hogy ha a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök vereségével érne véget, akkor az Oroszország számára győzelemmel érne fel.

A győzelem napja Oroszországban
 
 Moszkva, 2022. május 9. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
 

Lengyelország dísszemlével üzen Oroszországnak

A Frankfurter Rundschau egyik cikke felhívja a figyelmet arra, hogy Varsóban az elmúlt évtizedek legnagyobb szabású katonai díszszemléjét tartották meg kedden. Lengyelország ezzel Oroszországnak kívánt jelzést adni – írja a lap, és emlékeztet arra, hogy a parádét annak az 1920-as eseménynek az évfordulóján rendezték, amikor a lengyelek Varsó határában megállították a Vörös Hadsereg támadását. A díszszemlén felvonultatták a lengyel fegyverarzenál legfejlettebb technológiát megtestesítő eszközeit. A beszámoló arra is kitér, hogy a lengyelek által bejelentett fegyverkezési programok megvalósulása esetén az ország Európa legerősebb hadseregével rendelkezhet majd. A rekordnagyságú katonai költségvetéssel a mostaninak a kétszeresére akarják növelni a lengyel haderő kapacitását. Andrzej Duda államfő ünnepi beszédében kiemelte, hogy mekkora jelentősége van Lengyelország keleti határainak az Európai Unió és a NATO szempontjából. A Rundschau megjegyzi, hogy Lengyelország nem csupán Ukrajnával és Belarusszal határos, hanem a kalinyingrádi orosz enklávéval is.

Nem mind Schengen, ami EU

Végül röviden egy tipikus nyári hír, de valamennyire persze ez is politika: a bajor Münchner Merkur arra figyelmezteti olvasóit, hogy nem mind Schengen, ami EU – vagyis, hogy az Európai Unión belül is számítani kell határellenőrzésre adott helyeken. Erre nem gondolt az a két német turista, aki önfeledten átbiciklizett a magyar-román zöldhatáron, konkrétan a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolcról a mindössze négy kilométerre, de már a román oldalon található Szárazberekre. Csak akkor szereztek tudomást arról, hogy szabályos átkelőhelyet kellett volna választaniuk, amikor megjelentek a határőrök, és eljárást indítottak ellenük.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.08.18., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János