„Klubrádió
Reggeli gyors

"Orvoslázadás" - Nem vállalnak önkéntes túlmunkát

7/05/2019 08:38

| Szerző: Klubrádió

Át kellene végre szervezni az egészségügyet, mert ami most van, az már tragédiákhoz vezet. Egy-egy orvoscsoport időnként tiltakozik, de nagyobb összefogás nem tapasztalható.

2019. május 07. Reggeli gyors - részlet 19.05.07. Lénárd Rita
08:43
00:00

Nincs pihenőidő, nincs elég asszisztens, nincs fertőtlenítő szer, kevés a fizetés, és még ki tudja mennyi, és milyen baj van az egészségüggyel. Ezúttal a Péterfy Kórházhoz tartozó Baleseti Intézetben lett elegük a traumatológusoknak, 84-en döntöttek úgy, hogy nem vállalják az önkéntes túlmunkát, mert nem teljesítik a bérigényüket. Azt is jelezték, hogy a jövőben kínosan be fogják tartani a szabályokat, azaz például csak akkor dolgoznak, ha lesz elég asszisztens. 

Lénárd Rita belgyógyász, az Újratervezés orvoscsoport tagja ennek a tiltakozó akciónak a kapcsán is arról beszélt, hogy nem mehet így tovább a munka. Budapesten túl sok a kórház, át kellene szervezni az ellátást, akkor a jelenlegi orvoslétszámmal is jobban lehetne gazdálkodni. A fizetéseket is rendbe kellene tenni. Most ugyanis az a helyzet, hogy azokkal, akikre nagy szükség van, különalkut kötnek a kórházigazgatók, ami még a közalkalmazotti béreket is torzítja. Aztán ott a hálapénz, amit sokszor egyszerűen bekalkulálnak, mintha az a fizetés része lenne.

A létszámhiány, a túlhajtottság, az eszközhiány tragédiákhoz vezet, mégsem történik semmi. Nem indul el egy átalakítási folyamat. Lénárd Rita szerint nyomást kellene gyakorolni az egészségügyi vezetésre, nem 84, hanem 18 ezer orvosnak kellene például elutasítania az önkéntes túlmunkát, annak talán lenne eredménye. Azt azonban ő is hozzátette, hogy komolyabb, nagyobb összefogásra eddig nem volt példa az orvostársadalomban.

Dési János  interjúját e fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI: Máthé Zoltán.