„Klubrádió
Könyvklub

Ötszáz kis ablak nyílik Konrád György életére

21/01/2019 15:47

| Szerző: Klubrádió

Már készül Konrád György Ásatás című regénysorozatának harmadik kötete. A másodikat, amely Öreg erdő címen jelent meg, a Könyvklubban mutattuk be.

2019. január 21. Szegő János az Öreg erdőről
09:14
00:00

Konrád György kitalált magának egy sajátos műfajt, ami regény, esszé, napló, emlékirat egyszerre. Az Ásatás című regénysorozat második kötete, az Öreg erdő is ebben a műfajban íródott, Szegő János szerkesztő mutatta be a Könyvklubban. Az 500 oldalas mű 1-1 oldalas részekből áll, tehát 500 kis ablakon pillanthatunk be az író életébe.

Konrádra jellemző, hogy nála múlt, jelen és jövő elképesztően közel kerül egymáshoz, akár egy mondaton belül is. Vannak persze kitüntetett időpillanatok, mint például a gyerekkor, '56, vagy a rendszerváltás, és vannak kitüntetett helyek, mint Berettyóújfalu, Budapest, vagy Berlin.

Konrád György könyvét olvasva olyan erdőben sétálhat az ember, amelyben számtalan turistaút vezet keresztül-kasul, úgy ismerhetjük meg az író életét. Miután egy szöveg egy oldal, a könyv szabad olvasást enged, előre is, vissza is lapozható.

Szegő János azt mondta, életszeretet, bölcsesség sugárzik minden sorból, a hős olyan, mint maga az író, talán kicsit szarkasztikusabb, ironikusabb, szenvedélyesebb. Az is kézbe veheti, aki még sosem olvasott Konrád Györgyöt, rögtön egy portrét kap róla.

Gerendai Bars Ágnes interjúját a felső „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu.