Palacsinta, ahogyan mi szeretjük
1/03/2020 08:51
| Szerző: Klubrádió
Ha nagyböjt közben valami könnyűre, egy kis finomságra vágyik, ideális választás lehet a húsmentes palacsinta. Ajánlunk is egy spenótos-ricottásat.
Túl vagyunk a farsangon, a húshagyókedden, hivatalosan elkezdődött a húsvét előtti negyvennapos böjt.
A nagyböjt pontosan negyven napon át tart, viszont a hagyomány szerint a vasárnapok nem számítanak böjti napnak, ezért hamvazószerdától húsvét vasárnapig pontosan negyvenhat nap telik el.
A keresztény világban a XI. századig roppant szigorúan vették a böjtöt, a böjtölők késő délutánig semmit sem ettek; böjti napokon húst, tejterméket és tojást egyáltalán nem fogyasztottak. Mára ez a szigor sokat enyhült, egyszer-egyszer jól lehet lakni, de eközben lehetőleg tartózkodni kell a húsfogyasztástól.
A jellemző böjti ételek között szerepelt a lebbencs- és krumplileves, a laposborsó, a kukoricacibere, a krumplis tarhonya, a galuska, és ha lehetőség volt rá, halételek is bekerültek az étrendbe.
Böjtölni nem csupán vallási indíttatásból lehet, sőt az önmegtartóztatásban egyre többen vélik felfedezni az ideális fogyókúrát. Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a kettőt nem szabad összekeverni.
Bármilyen okból böjtölünk, fokozottan figyelni kell a megfelelő a folyadékpótlásra. Betegeknek, gyerekeknek és kismamáknak pedig egyáltalán nem javasolt a böjtölés.
Akár a böjt miatt, akár „csak úgy” szeretnénk hústalan napokat beiktatni étrendünkbe, ehetünk parajfőzeléket tükörtojással, gombapaprikást tejföllel, csőben sült karfiolt, vagy akár spenótos, ricottás palacsintatekercset, erre könnyen találhatunk indokot, hiszen nemrég volt a húshagyókeddi palacsintanap.
A töltelékhez: 25 dkg mirelit spenót, 25 dkg ricotta, 2 gerezd fokhagyma, só, bors.
Az öntethez: 3 dl görög joghurt, 1 db tojás, só, bors, 15 dkg sajt
A kenéshez: vaj
Keverjük össze a tészta hozzávalóit, majd csináljunk belőle palacsintákat. A spenótot pár percre lobogó sós vízbe dobjuk, azután jéghideg vízbe átszedjük. Alaposan kinyomkodjuk, majd összekeverjük a ricottával és az áttört fokhagymával. Megsózzuk, megborsozzuk. A palacsintákat betöltjük ricottás krémmel, feltekerjük és csiga alakúra hajtjuk. Az így kapott csigákat egy vajjal kikent sütőedénybe helyezzük. A sajton kívül az öntet összes hozzávalóját összekeverjük, ráöntjük a palacsintákra, megszórjuk lereszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat kíván a szerkesztő, Kovács M. Veronika! A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!
2020. február 26., szerda 06.35
szerkesztő: Kovács M. Veronika