„Zajlik
A lényeg

Pattanásig feszült helyzet a Fővárosi Közgyűlésben

4/10/2024 11:36

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kovács Gaby

Kellemetlen légkörben Fővárosi Közgyűlés alakulóülése, hiszen Karácsony Gergely főpolgármesternek nincs meg a közgyűlési többsége és nem tudtak megegyezni helyetteseiről, és vita van a polgármesteri jogkörökről is. Magyar Péter nem ül be a fővárosba, csak a hátsó sorból figyeli az eseményeket.  Szentkirályi Alexandra rögtön be is szólt neki. Közölte: Gyurcsány Ferencet Magyar Péterre cserélték. Vitézy Dávid lecserélte háromfős frakciójuk nevét, mostantól ők lesznek a Podmaniczky Mozgalom.

2024. október 04. Szentkirályi Alexandra - Fővárosi Közgyűlés 2024.10.04.
00:33
00:00
A főváros működésében vagyunk érdekeltek.” Konstruktív ellenzéki szerepben dolgoznak majd - ígérte Szentkirályi Alexandra. A Fidesz frakcióvezetője azt javasolta, legyen csak két bizottság, mert szerinte ezzel 214 millió forintot lehetne megtakarítani. Szentkirályi Alexandra újra szeretne Budapestinfó, ahogy Tarlós István idejében, lehessen rendszeresen kérdezni a főpolgármestert. Emellett javasolt még antikorrupciós szobát, hogy lehessen nyilvánosan keresni a fővárosi dokumentumok, iratok között.

2024. október 04. Karácsony Gergely - Fővárosi Közgyűlés 2024.10.04.
00:26
00:00
Karácsony Gergely szerint az új közgyűlés új együttműködést feltételez a főpolgármester és a közgyűlés között. A kötelességeket tiszteletben kell tartani, az egyensúlyt újra kell szabni a közgyűlés és a főpolgármester között. Az eredetileg benyújtott javaslata illeszkedik ahhoz az elváráshoz, hogy más közgyűlési munka legyen. A frakciókkal való egyeztetésen jelentős mértékben módosította a Szervezeti és Működési Szabályzatot (szmsz). Az interpellációs határidőket is rövidítik, ez Gulyás Gergely javaslata volt. A módosításokat a helyszínen osztották ki.

2024. október 04. Szaniszló Sándor - Fővárosi Közgyűlés 2024.10.04.
00:29
00:00
Szaniszló Sándor, a DK frakcióvezetője arról beszélt, ha a Fidesz együtt akar működni, akkor be kellene sétálnia a kormányhoz, és megkérni őket, hogy fejezzék be a főváros kivéreztetését.

Vitézy Dávid arra kérte a főpolgármestert, hogy a törvényes működés érdekében tegyen javaslatokat főpolgármester-helyettesekre. Kérte, vegye figyelembe azoknak a véleményét is, akik nem őt támogatták. A Karácsony Gergely által emlegetett munkaterápiára szükség van szerinte is, az elmúlt 5 év után pláne. "Ebben a közgyűlés partner lesz, remélem, a főpolgármester is bírja majd a tempót” – fogalmazott.

 
MTI/Koszticsák Szilárd
 

Bujdosó Andrea a Tisza Párt képviseletében az szmsz – vitában azt hangoztatta, hogy az előző önkormányzati ciklusban nem igazán voltak viták a közgyűlésben, és ez sokszor rossz döntésekhez vezetett. Mint mondta, ezért sem kötnek permanens szövetséget, egyúttal elfogadhatatlannak nevezte, hogy ez a fajta működési beidegződés idáig jutott, hogy a főpolgármester nem terjeszti be szavazásra a képviselői módosító indítványokat. Panaszkodott arról is, hogy a pártja által az szmsz-hez benyújtott mintegy 100 bekezdésnyi módosítási javaslatból alig 30 került be valamilyen formában a főpolgármester által előterjesztett egységes verzióba. A Tisza Párt azt szeretné, hogy a budapesti gazdasági társaságok vezetőinek munkáltató joga a főpolgármesterről visszaszálljon a közgyűlésre, és ők nem emelnék meg a képviselők fizetését sem. 

2024. október 04. Ordas Eszter- Fővárosi Közgyűlés 2024.10.04.
00:42
00:00
A Tisza Párt frakcióvezetője, Ordas Eszter arról beszélt, nincs többségük a közgyűlésben, de az a fő célkitűzésük, hogy ügyek mentén, konstruktívan, de kritikusan dolgozzanak együtt a többiekkel.