„Zajlik
Esti gyors

Perintfalvi: Bese Gergőt Hodász Andrással szemben akarták felépíteni

10/09/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Célirányos lépés lehetett, hogy Bese Gergőt építették NER-es pártpappá, akit Hodász Andrással szemben akartak felállítani – véli Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó. Klasszikus mintája volt a kommunista rezsimben zsarolható papi személyek a besúgórendszerbe való beépítésének, Perintfalvi szerint ugyanezt módszert követi a jelenlegi hatalom is.

2024. szeptember 09. Esti gyors - részlet 2024.09.09. Perintfalvi Rita
06:38
00:00

Számos kérdést vetett fel Bese Gergő botránya. Printfalvi Rita teológus, közíró korábban a Klubrádiónak elmondta: mivel a kormányzat részéről is tudhattak róla dolgokat, volt egy vele szemben használható zsarolási alap.

„Valóban nem szexuális visszaélő olyan értelemben, hogy nincsenek áldozatai, legalábbis nem tudunk ilyenről, arról szólnak a hírek, hogy felnőtt emberként, katolikus papként vett részt olyan cselekményekben, amik erkölcsileg mindenképpen megkérdőjelezhetők, másrészt egyházjogi szempontból súlyosan problémásak” – mondta az Esti gyors hétfői adásában Perintfalvi. Hozzátette, 2005-ben a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció hozott egy rendelkezést, amely értelmében nem lehet homoszexuális hajlamú embert pappá szentelni, Bese Gergőt pedig 2013-ban szentelik fel, ami felveti a kérdést, hogy ő hogyan kerülhetett a papi rendbe. Hangsúlyozta, a rendelkezést súlyos diszkriminációnak tekinti, amelyhez a transz és az interszex emberek diszkriminációját is rendeletbe foglalták. Ezt a diszkriminációt Perintfalvi semmilyen módon nem tudja elfogadni.

Nem tartja meglepőnek az egyházon belüli homofóbiát. Azon egyházi személyek esetében, akik nagyon erőteljesen beszélnek a melegek ellen, annak nagyon sok esetben az lehet az oka, hogy valamit takargatni akartak, ez pedig a saját szexuális orientációjuk – amely akár a jelenlegihez hasonló botrányok során ki is derül. „Érintettekről van szó, akiknek el kell rejteniük, hogy homoszexuálisok, mert az a vallási közeg, az a vallási hitrendszer, aminek ők a részei, képviselői, ezt nem tolerálja, súlyos halálos bűnnek tartja, esetleg démonizálja. Ezért titokban tudják ezt megélni, vagy ha nem élik meg, csak a hajlam van meg bennük. Nagyon súlyos bűntudattal küzdenek egy életen át, amiből egyébként szexuális visszaélések is fakadhatnak” – mondta Perintfalvi. Szerinte ezt a kemény homofób megnyilvánulásokkal akarják az érintettek elfedni, illetve a belső frusztrációjukat enyhítik vele időlegesen.

„Ez klasszikus mintája volt a kommunista rezsimben papi személyek a besúgórendszerbe való beépítésének, hiszen ott is kellett valamiféle titok, amivel zsarolni lehetett. Nagyon tipikus eset volt, amikor papokról megtudták, hogy homoszexuális beállítottságúak, vannak ilyen viszonyaik, kalandjaik. Ez már ott volt a történelemben korábban is, és nagyon jól használja az a rezsim, amely alatt élünk. Szerintem célirányos lépés lehetett, hogy Bese Gergőt építették fel NER-es pártpappá, akit Hodász Andrással szemben akartak felállítani” – összegezte Perintfalvi.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Perintfalvi Ritával
2024.09.09., hétfő 18:15
Riporter: Dési János