„Zajlik
A lényeg

Elnézést kér Bese Gergő, de szerinte rászedték, kihasználták

8/09/2024 06:17

| Szerző: Klubrádió

Felfüggesztése után közleményt adott ki Bese Gergő: római katolikus pap, aki többek közt azt írta, megszegte a papi fogadalmát, bűnt követett el. A NER-hez közel álló Bese azután fordult a nyilvánossághoz, hogy kiderült róla, intim kapcsolatot folytatott más férfiakkal és meleg-összejöveteleket látogatott.

„Hibát követtem el. Rászedtek, naivságomat kihasználták és elveszítettem a józan ítélőképességem. Vétettem az egyházzal és a közösségemmel szemben. Megszegtem a papi fogadalmam, bűnt követtem el. Elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam, akinek csalódást okoztam.” – írta a pénteki menesztéséig Dunavecse plébánosként szolgáló Bese Gergő a 777 szerkesztőségének eljuttatott közleményében.

A római katolikus papról pénteken azt írta a Válasz Online, hogy a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta egy akta, amelyből az tűnik ki, hogy a nyíltan kormánypárti, a politikai kereszténység zászlóvivőjeként számon tartott plébános melegpartikon vett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. Az Apostoli Nunciatúra elismerte, hogy értesült a papot érintő súlyos vádakról, majd a cikk megjelenésének napján a kalocsa-kecskeméti érsek, Bábel Balázs a plébánost felfüggesztette papi szolgálata alól.

Vízkereszt - Házszentelés a Karmelitában
 
 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Bese Gergő római katolikus plébános házszentelést tart a kormányfő hivatalának otthont adó Karmelita kolostorban vízkereszt napján, 2022. január 6-án. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Bese Gergő éveken át többször nyíltan kiállt a NER mellett cikkekkel, megszólalásokkal, templomi beszéddel, valamint ő szentelte meg a Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelita kolostort, a kormánypárti PestiSrácok.hu és a Megafon irodáit. Felszólalt a kormány által is gyakran emlegetett „LMBTQ-propaganda” ellen, helytelenítette a melegek életmódját és bírálta a melegségét nyíltan felvállaló Hodász András volt római katolikus papot.

Bese Gergő közlményében nem fejtette ki, hogy kik és hogyan szedték rá, és használták ki. Azt írta, az elkövetkező hetekben szeretne visszavonulni, elcsendesedni, bűnbánatot gyakorolni, átgondolni az életét.

Orbán Viktor szombaton a szokásos éves zártkörű kormányoldali kötcsei találkozó előtti sajtótájékoztatóján Bese Gergő ügyéről azt mondta, az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartozna, és bízik a katolikus egyház vezetőiben, hogy az ilyen helyzeteket meg tudják oldani.