„Zajlik
A lényeg

Pert nyert a Klubrádió Orbán Viktorral szemben

8/10/2024 15:02

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A bíróság szerint jogszerűen szemléztük a Spar vezérigazgatójának állításait, ez a sajtószabadsághoz fűződő jogunk és kötelességük volt. A döntésről bővebben is szó volt a Megbeszéljükben illetve az Esti gyorsban.

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, a korábbi döntést megváltoztatva a Klubrádiónak adott igazat a miniszterelnök által indított sajtóhelyreigazítási perben.

Tavasszal más médiumokkal egyetemben a Klubrádió is beszámolt az osztrák Spar vezérigazgatójának, Hans Reichnek egy osztrák élelmiszeripari szaklapnak tett nyilatkozatáról, miszerint a Spar Austria meg akarja védeni vagyonát Orbán Viktor karmaitól, aki már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Ugyanakkor a hírbe hozott Tiborcz István tagadta a Spar-vezért állításait, amiről szintén hírt adtunk.

Ennek ellenére a miniszterelnök minden olyan orgánum ellen sajtóhelyreigazítási pert indított, amely beszámolt a Reich-nyilatkozatról.

A pert a Klubrádió elsőfokon elvesztette, de éltünk fellebbezési jogunkkal.

Most a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla egyszerre foglalkozott az ügyben az Index és a Klubrádió elleni keresettel.

Rádiónk esetében megváltoztatta a korábbi ítéletet, és megállapította, hogy az elsőfokon eljáró bíróság tévesen jutott arra a következtetésre, hogy a Klubrádió hibázott.  Nem kell tehát helyreigazítást közölnünk és Orbánnak kell kifizetnie az első és a másodfokú perköltséget is.

Az Index esetében a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a korábbi, a médiumot felmentő döntést.

A bíróság szerint mindkét médium jogszerűen szemlézte le az osztrák lapban megjelent állításokat. A bíróság szerint ugyan tényállítások is voltak a Spar vezérigazgatójának szavaiban, de mivel egy külföldi laptól átvett, közérdeklődésre számot tartó, közszereplőt érintő sajtószemléről volt szó, a médiaszolgáltató dolga mindössze az volt, hogy az elhangzottakról korrekten tudósítson, a sajtószabadsághoz fűződő joguk és kötelességük volt ezt megtenni. A médiumok ráadásul megjelentették a kormányfő narratíváját is arról, hogy amit a Spar-főnök állít, az nem igaz – írta az indoklásról a bíróságról tudósító Media1.

Az Index és a Klubrádió ügyében született másodfokú ítéletek jogerősek, ugyanakkor felülvizsgálati kérelem benyújtható még a Kúriára.

 
Arató András és Bolgár György
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

A bírósági döntésről az Esti gyorsban bővebben is beszélt a Klubrádió vezérigazgatója, Stock Richárd, és a Megbeszéljükben is szó volt a témáról, valamint támogatói kampányunkról – Arató András volt Bolgár György vendége. Ezeket a beszélgetéseket itt hallgathatják meg:

2024. október 08. Megbeszéljük - részlet 24.10.08. Arató András
13:15
00:00

2024. október 08. Esti gyors - részlet 2024.10.08. Stock Richárd
06:49
00:00