„Támogassa
Reggeli gyors

Pikó: Önmagát mérgezi a Fidesz rendszere

14/10/2019 16:27

| Szerző: Klubrádió

Nem annyira a Borkai-botrány hatása, mint inkább az ellenzék civil, mozgósító kampánya és a fideszes hatalom gőgje miatt győzhetett a VIII. kerületben – mondta Pikó András, Józsefváros vasárnap megválasztott új polgármestere. Szerinte támogatói azzal segíthetnek neki a legtöbbet, ha figyelmeztetik, amikor valamit nem jól csinál.

2019. október 14. Reggeli gyors-részlet/Interjú Pikó Andrással (19.10.14.)
07:43
00:00

Civil polgármester marad Pikó András és a hatalom önkorlátozását ígéri Józsefvárosban – nyilatkozta a Klubrádióban. Az ellenzék által támogatott, és győzelmet arató  újságíró, a Klubrádió volt munkatársa a Reggeli Gyorsban elmondta, hogy külön kérte a most már több mint száz tagú kampánycsapatát, hogy a jövőben is segítsék, és figyelmeztessék az esetleges hibákra. Hisz abban, hogy minden hatalomnak kell a kontroll, ezért mindent nyilvánosan fog csinálni, és könnyű lesz nála tüntetést szervezni, ha csak azt nézzük, kiderül-e, hogy valamit elrontott. „De azért nem lesz könnyű, mert mindig készen leszek a korrekcióra” – tette hozzá.

Az október 13-ai önkormányzati választáson a Momentum az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd támogatásával függetlenként indult Pikó András 11 241 szavazattal nyert (49,60 százalék), vagyis 269 szavazattal kapott többet, mint ellenfele, a Fidesz-KDNP-s Sára Botond, a VIII. kerület addigi polgármestere. Az új kerületi képviselőtestületben 18-ból 12 ellenzéki képviselő, vagyis a polgármester támogatói kétharmados többségbe kerültek.

Pikó a polgármesterválasztáson elért nagyon szűk, de szerinte meggyőző előnyét jóval inkább a civil, mozgósító kampánynak tudja be, mint a Borkai-botránynak, azt látja, hogy Józsefvárosban az országos hírek másképp csorognak le, nagyobb jelentősége van a helyi történéseknek. Az elmúlt hetekben legalább 25 ezer emberrel kerültek személyes kapcsolatba, kopogtatással, utcai beszélgetésekkel – tette hozzá.

A kampányban a legérdekesebb tapasztalata az volt, hogy az emberek úgy érzik, a hatalom nem törődik velük, tojik a fejükre, a hivatal embertelenül bánik velük, gőgös, arrogáns. A fideszes rendszer működéséből fakadó toxikus hatásként a kis egyéni sérelmek így egymásra rakódtak, és lehet, hogy most volt az a pont, amikor egyszer csak elege lett az embereknek. Persze a Borkai-ügy is számított, mert megmutatta, hogy az ellopott milliókat hogyan tapsolják el, de ehhez kellett az önmagát mérgező rendszer sérelmeket okozó hatalmi működése is – mondta Pikó András a Klubrádiónak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Pikó Andrással
2019. október 14., hétfő 07.45
riporter: Szénási Sándor