„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Politika, üzlet? – Kínai orvoslás Budapesten

8/06/2020 19:54

| Szerző: Klubrádió

A Semmelweis Egyetemen külön részleg alakul a hagyományos kínai orvoslás tanítására, amihez milliárdokat ad a kormány. A Szkeptikus Társaság csalódottan fogadta a hírt.

2020. június 08. Ötös - Para-Kovács Imrével (2020. június 08., hétfő 10:00)
91:18
00:00
Műsorvezetők: Para-Kovács Imre Szerkesztők: Lay Viktória

A hagyományos kínai orvoslás egy rendkívül tág fogalom, valóban vannak évezredes hagyományai is. Azt azonban tudni kell, hogy a nem túl távoli múltban azért kerülhetett elő, mert a kommunista rendszernek jól jött. Mao Ce Tung belátta, hogy a népnek nem tud megfelelő egészségügyi ellátást biztosítani, jöhettek hát a mezítlábas orvosok és az ideológia. Ez is kiderült az Ötösből, amelynek vendége a Szkeptikus Társaság képviseletében Raskó Gábor volt.

Elmondta, hogy a tudományos orvoslás nem áll ellen, csupán rigorózusan megvizsgálja, ellenőrzi, elemzi a tapasztalatokat. Ismert, hogy növényeket a nyugati orvoslás is használ, a szurkálás fiziológiai hatását is elismeri. Kutatóktól hallani olyan véleményeket, hogy azért a hosszú idő alatt leszűrődhettek hasznos tapasztalatok. De ez már egyáltalán nem biztos, hogy ragaszkodni kell az akupunktúrás térképekhez, a meridiánokhoz, az egész elmélethez, vagy mítoszhoz.

Megújult a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klin
 
 Merkely Béla rektor  MTI/Kovács Tamás
 

A Hagyományos Kínai Orvoslás Részleg létrehozásáról kormányrendeletet alkottak, ami jelezhet egy politikai gesztust is. Ha már kínaiak építik a Belgrádig vezető vasútvonalat, akkor oktassanak Budapesten kínai módszert. Lehetett az egyetem döntése is, némi cinizmussal, hogy ha van rá kereslet, vagyis ez üzlet, akkor miért ne. Mellesleg az nem valószínű, hogy a részleg működése jót tesz a Semmelweis Egyetem presztízsének, nemzetközi tudományos megítélésének.

Az Ötösben természetesen szó esett még a COVID-19 járványról, az ezzel kapcsolatos összeesküvés-elméletekről és arról is, hogy a tudományra nézve ennek van egy érdekes következménye. Nevezetesen az, hogy a politika figyel, illetve hivatkozik is a tudományra. Ez nem feltétlenül tesz jót, mert nem az eredményekről beszélnek a politikusok, hanem az ahhoz vezető út részleteiről naponta. Ez pedig lehet sok a közvéleménynek. Viszont az pozitívum, hogy a közvélemény-kutatások szerint az emberek a járvánnyal kapcsolatban első helyen a tudománynak, a tudósoknak hisznek.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ötös
2020.06.08. 10:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre