„Klubrádió
Útszélen

Protekció – Józsa Márta jegyzete

29/10/2023 12:04

| Szerző: Józsa Márta

Amiatt kapkodjuk a fejünket, hogy egy egyetemi docenst kirúgtak az állásából amiatt, hogy szóvá merte tenni: egy diákja, egy magas polcokon dölyfölő NER-közeli méltóság-közeli flótást annak ellenére kellett sikeresen levizsgáztatni, hogy semmit sem teljesített. És csodálkozunk, mintha nem ebben a világban élnénk.

2023. október 29. Útszélen-részlet (2023.10.26. Józsa Márta jegyzete)
02:28
00:00
A protekció szó eredeti jelentése latinul oltalmazás. Ma inkább befolyásos személy támogatása, közbenjárása, illetve saját személyes befolyás, kapcsolat érvényesítése egy személy, ügy érdekében; megadott segítség, amely előmozdít egy célt, ügyet, fejlődést vagy megoldást; vagyis pártfogás. De jelent kivételezett bánásmódot; ismeretség, baráti kapcsolat vagy más módon megszerzett támogatást; jogtalan előnyhöz juttató kivételezést is. A baráti kapcsolatok pedig jelentősek, még ha tudjuk is azt, hogy az effajta oltalomnak vannak nyertesi és vannak vesztesei is.

Most éppen amiatt kapkodjuk a fejünket, hogy egy egyetemi docenst kirúgtak az állásából amiatt, hogy szóvá merte tenni: egy diákja, egy magas polcokon dölyfölő NER-közeli méltóság-közeli flótást annak ellenére kellett sikeresen levizsgáztatni, hogy semmit sem teljesített. És csodálkozunk, mintha nem ebben a világban élnénk. Nem azon a Magyarországon, ahol egy éhenhaláshoz is kevés közmunkás álláshoz is a polgármester kegyére és a neki nyújtott extrákra van szükség, lett légyen az szavazatmaximálási vagy akár a vezető javára végzett ingyenmunka-okokból. Igen, ott ahol egy álamfő is úgy vélte,egy l-lel, hogy egy tudományos dolgozat közkincs, így az erőforrást takarékosságának jegyében újrahasznosítható. Ahogy egy keresztény rénszarvasvadászt sem zavarnak a mások által megírott sorok, ha azokat sajátjainak is lehet eladnia.

Nagy kérdés – főként, hogy a pécsi egyetemen is robbant már ki botrány hát, hogy is mondjam, érdem nélküli vizsgáztatások miatt. Ott vizsgálatot is indított, a Völner-ügy nyilvánosságra került nyomozati anyagaiból derült ki bő egy éve, hogy tömegével intézhette ismerősöknek a sikeres egyetemi vizsgákat a Völner-ügy kulcsszereplője, Schadl György. Például Rogán Antal kabinetfőnökének és Völner rokonának is megkenhették a vizsgáit. Nem tudok arról, hogy mindennek következménye lett volna, de ez így is van jól. Állítólag a '80-as években Bukarestben jó pénzért kínáltak egy írógéppel sokszorosított könyvet, amelyben pontos leírása volt annak, hogy melyik hivatalban kit mennyivel vagy milyen ajándékkal lehet megkenni, ki milyen konyakot szeret, cigit szív és így tovább. Annak lett ugyan végül is következménye, hiszen a korrupció sokszor járul hozzá ahhoz, hogy a hatalom felfalja saját gyermekeit. Itt még nem tartunk. De a közbizalom teljes lerombolására igen alkalmasak az ilyen ügyek.

Ezúton is gratulálok az alapítványi egyetem és annak teljes vezetése, beleértve a kuratóriumot, bölcs döntéséhez.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen című műsor 2023. október 26-i adásában hangzott el.