„Zajlik
Reggeli gyors

Ráfér egy nagygenerál az iparűzési adóra, de nem mindegy a hogyan

10/10/2024 13:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kovács Gaby

Ráfér a változtatás az iparűzési adóra, mert torzító folyamatokat tud elindítani, de a kormány tervei nem teljesen átláthatók. Sok minden nem világos, egyebek mellett az sem, hogy mit jelent majd az iparűzési többlet. Erről beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Radnai Károly, az Andersen Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

2024. október 10. Radnai Károly - Reggeli gyors részlet, 2024.10.10.
13:57
00:00
A torzító hatások közt említette a paksi erőművet, melyet nem a város épített, az iparűzési adó mégis oda fut be. Másik példaként hozta az autógyárakat, ahol szintén egy helyen csapódnak le a bevételek, de a lakhatás, az infrastruktúrafejlesztések az egész régiót érintik.  

Ennek nyomán azt mondta, egyáltalán nem baj, ha ehhez a rendszerhez hozzá akarnak nyúlni, de azt alaposan át kell gondolni. Az eddig bejelentett információk nem erre mutatnak. Mint mondta, nagyon keveset tudunk a Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter által bejelentettekből arról, mi is az a többletbevétel. Egyelőre számháborút látunk, de azt még nem tudjuk, milyen iparűzési adóval számol a jövő évi költségvetés – tette hozzá. Hangsúlyozta, hiányzik az objektív szempontrendszer a kormány terveiből, nem látszik, mi alapján osztják majd vissza a pénzeket.

A többletbevételek elvétele kontraproduktív is lehet – hívta fel a figyelmet, mert így semelyik önkormányzat nem lesz érdekelt abban, hogy többletbevételt generáljon, inkább az adott keretet optimalizálja.

Azzal viszont egyetért, hogyha valahová egy gyár odatelepül, akkor annak a településnek az infrastruktúráját fejleszteni kell.

Az átalakítás hátterében az adószakértő a megszűnő EU-támogatásokat látja, mivel forráshiány van a fejlesztésekre, így az iparűzési adó jó célpont lehet ezekre

Radnai Károly azt üdvözli, hogy a polgármesterek egyetértése kell majd a döntésekhez, mert ez a járások és a települések közti együttműködést fogja segíteni.